stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Šport Planica

Koliko bodo zaslužili zmagovalci Planice?

Piše: Radio Krka/Finance

Čas objave:
15.03.2016 18:31

Koliko bo zaslužil zmagovalec Planice? Odgovor na to vprašanje bi bil zelo preprost, če bi bila na letalnici pod Poncami le ena tekma in če bi bil tudi zmagovalec tridnevnega športnega praznika, največjega v Sloveniji, le en.

(Foto: finance)

Planica bo prireditelje letos stala 2,3 milijona evrov, prihodki pa bodo zagotovo za nekaj sto tisoč evrov presegli organizacijske stroške. Nastop Petra Prevca in drugih slovenskih orlov na prenovljeni letalnici, kjer vsi bolj ali manj potiho pričakujejo nov rekord, v kombinaciji z lepo vremensko napovedjo obeta rekorden izkupiček. Zmagovalcev letošnje Planice bo poleg Petra Prevca zagotovo več.

Na dogodku, ki se bo začel v sredo in končal v nedeljo, sta že danes znana vsaj dva zmagovalca. Prvi je zagotovo Peter Prevc, ki bo v nedeljo dvignil veliki kristalni globus kot zmagovalec svetovnega pokala. Drugi z gotovo zmago pa so prireditelji, ki jim s pričakovanimi sto tisoč gledalci v treh dneh ne uide pozitiven poslovni rezultat.

V Planici se bodo od petka do nedelje zvrstile tri tekme, po zadnji odločitvi mednarodne smučarske zveze pa je dodana še ena tekma v četrtek. Čeprav je letalnica, na kateri je sedanji rekordni polet 248,5 metra, letos pripravljena za nov rekord, to ne pomeni, da bo heroj, ki bo letel najdlje, dobil kaj več denarja od zmagovalca na kakšni drugi, manjši skakalnici v svetovnem pokalu. Nagradni sklad za vsako od štirih tekem znaša 71.800 švicarskih frankov (65.467 evrov). Nagradni sklad se razdeli med prvih 30 tekmovalcev, in sicer po sto frankov za vsako osvojeno točko. Tako zmagovalec dobi deset tisoč frankov. Kako je videti deset tisoč frankov, je v iztekajoči se zimi prvi med skakalnimi asi, Peter Prevc, okusil 13-krat. Prevc je zgolj z denarjem iz nagradnih skladov letos zaslužil dobrih 215 tisoč švicarskih frankov (196 tisoč evrov) bruto, kar je skoraj 60 tisoč frankov več od drugega med zaslužkarji, Nemca Severina Freunda.