IMG-20240429-WA0004 Svet24.si

Foto: Za 30-letnega gornika na območju Šipkovega...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

Celje Krznar Ekipa24.si

Kapo dol! Te besede Damirja Krznarja odmevajo! ...

Alya 2 Njena.si

Alya: 'Vsi pravijo Alya kdaj bo otroček'

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Šport Schladming

Kristoffersen zmagal, Skube med najboljših 20

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
27.01.2016 05:17

Norvežan Henrik Kristoffersen je zmagovalec slaloma v Schladmingu. Po šestih ničlah je prve slalomske točke slovenske moške ekipe v tej sezoni osvojil edini slovenski finalist Matic Skube.

(Foto: GEPA/sloski.si)

Sedemindvajsetletni Škofjeločan se je v finale tekme pod žarometi prebil s 26. časom prve vožnje, v finalu pa z zaostankom 2,56 sekunde osvojil 19. mesto.

Finalna vožnja nočnega spektakla na progi Planai je postregla s pretresljivim razpletom. Avstrijski adut Marcel Hirscher, ki je na prvi progi vpisal komaj 22. čas se je v finalu z najhitrejšo vožnjo finala zavihtel na kar drugo mesto. Ob prihodu v cilj je z naskokom skoraj ene sekunde prevzel vodstvo, nato pa prvo mesto zadržal vse do nastopa vodilnega slalomista Henrika Kristoffersena, tretjega na prvi progi, ki je Salzburžana premagal za 61 stotink sekunde. Na tretje mesto je s četrtega po prvi vožnji skočil Rus Aleksander Horošilov.

Enaindvajsetletni norveški mladenič je ostal na prvem mestu tudi po nastopu zadnjih dveh na startu ter je vpisal še deseto zmago v svetovnem pokalu, šesto slalomsko v tej zimi. Z zmago je združil svojstven hattrick, trojček zmag Wengen-Kitzbühel-Schladming, kar je uspelo le enemu smučarju v zgodovini pred njim, in sicer Benjaminu Raichu leta 2001.

Nemec Felix Neureuther, ki je s startno številko ena postavil najhitrejši čas prve vožnje, je na drugi progi po napaki odstopil. Italijan Stefano Gross, ki je na prvi progi zaostal le za Nemcem je na koncu zaostal preveč, da bi ogrozil vodilna slalomista.


Po Val d'Iseru, kjer je sicer nato odstopil, je v finalu v tej zimi še drugič vozil član škofjeloškega Alpetourja Skube, ki je s startno številko 36 le prišel do tako želene uvrstitve med najboljših trideset ter najboljšega dosežka na slalomih v Schladmingu. Kritika glavnega trenerja moške ekipe za tehnične discipline Klemena Berganta po Kitzbühlu je očitno le zalegla. Nazadnje je bil član trideseterice marca lani na slalomih v Kranjski Gori (27.) in v Schladmingu (29.).

Skube je ponovil svojo drugo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, potem ko je bil februarja 2011 19. na slalomu v Banskem. Najboljši dosežek še vedno ostaja 12. mesto s slaloma v Adelbodnu, januarja 2011. Drugi Slovenec na startu 20-letni Aljaž Dvornik ni prišel v cilj in je ostal brez uvrstitve.

"Lahko rečem, da sem le prišel ven iz te krize, ki sem jo imel januarja, ter prikazal dve, lahko rečem, zame kar v redu in solidni vožnji. Januar je bil zame zelo naporen. Ker mi ni šlo, sem veliko energije porabil na treningih in izven njih, da sem se spravil nazaj v želeno formo," je bil zadovoljen Skube, ki se je tretjič v karieri, na svojem 77. startu v svetovnem pokalu, uvrstil v prvo dvajseterico. V finalu je postavil 14. čas voženj.

Do konca sezone bodo na sporedu še trije slalomi Japonska Yuzawa Naeba (14.2.), Kranjska Gora (6.3.) in finale v St. Moritzu (20.3.). Naslednja postaja moške karavane bo ob koncu tedna Garmisch-Partenkirchen, kjer bosta na sporedu smuk in veleslalom, ženska karavana pa se bo ustavila v Mariboru s tekmama v veleslalomu in slalomu za zlato lisico.

Hirscher (969) je v boju za skupno zmago za 53 točk prehitel poškodovanega Norvežana Aksla Lund Svindala (916), ki je po padcu na smuku v Kitzbühlu že končal sezono. Kristoffersen (871) je na skupno tretjem mestu, z zaostankom 98 točk. V slalomskem seštevku ima Norvežan (680) 180 točk zaloge pred Hirscherjem (500).