pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Šport Brez opisa

Krka in Zlatorog povedla v polfinalnem nizu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.05.2016 07:25

V soboto se je začel polfinalni niz te sezone Lige Nova KBM. Po prvi tekmi z 1:0 v zmagah vodita Krka in Zlatorog. Novomeščani so bili s 83:78 boljši od Helios Sunsev, Laščani pa so s 74:61 odpravili Union Olimpijo.

Drugi tekmi sledita v ponedeljek. Na njih bosta imeli obe zmagovalni ekipi že priložnost, da si po najkrajši poti zagotovita vstopnico za veliki finale. Ob 18. uri se bosta pred kamerami TV Slovenija pomerili ekipi Helios Sunsev in Krke, dve uri za tem pa bo sledilo srečanje Union Olimpije in Zlatoroga, ki ga bo moč spremljati v živo preko spletnega prenosa na kzs.si in na Šport TV 1.

LIGA NOVA KBM, POLFINALE, 1. TEKMI:

Sobota, 21. maja:
KRKA : HELIOS SUNS 83:78 (19:18, 20:12, 26:20, 18:28) [1:0*]
Lalić 20 (7 skokov), Ivanov 16; Robertson 19 (7 skokov), Čakarun 18.


Košarkarji Krke so upravičili vlogo favorita in zabeležili prvo zmago v polfinalu Lige Nova KBM. Pred domačimi gledalci so Helios Sunse premagali s 83:78, tako da si lahko že čez dva dni zagotovijo jubilejno deseto uvrstitev v finale državnih prvenstev. Njihova učinkovitost v finalih je zelo visoka, saj so doslej izgubili le dva, 2001 in 2002 proti Unionu Olimpiji.

Helios bo v ponedeljek, ob 20. uri, v svoji dvorani v Domžalah potreboval bučno podporo s tribun in izvrstno predstavo na parketu, če bo želel serijo odpeljati do odločilne tretje tekme, ki bi bila 26. maja znova v Novem mestu.

Izbranci Vladimirja Anzulovića so imeli jasen načrt, počasi in vztrajno lomiti tekmeca, ki je večino tekme nastopal s sedmimi igralci. V prvi četrtini so bili gostje še blizu, na odmor sta ekipi razšli z devetimi ročkami razlike, po treh četrtinah pa je bila prednost Krke že 15 točk.

Helios Suns je ta zaostanek v uvodnih minutah zadnje četrtine skoraj prepolovil (67:58), nato je večkrat prišel celo na štiri točke zaostanka, vendar pa zmage Krke ni uspel ogroziti. Pri Krki sta v napadu izstopala Jure Lalić z 20 točkami (met iz igre 7:7) in sedmimi skoki ter Ive Ivanov (16 točk), na drugi strani pa so največ točk dosegli Hugh Robertson (19 točk, 7 skokov), Marjan Čakarun (18) in Jan Močnik (15).

IZJAVI TRENERJEV PO TEKMI:
Vladimir Anzulović, trener Krke:
"Čestitke mojim fantom za zmago. Večji del tekme smo igrali dobro, moštveno, na koncu nam je malo zmanjkalo zbranosti. V teniškem žargonu smo dobili šele prvi set, na tekmi čez dva dni pa bomo morali te napake v zbranosti odpraviti."

Jakša Vulić, trener Helios Sunsev:
"Krka je zasluženo zmagala. V večjem delu tekme je kontrolirala njen potek. Dominirala je pri skoku, kar je bil za nas največji problem. Mi po visokem zaostanku nismo odnehali in bili nekajkrat blizu preobratu. Za piko na i bi potrebovali več osredotočenosti, tako pa smo zgrešili preveč metov in Krka je tekmo mirno pripeljala h koncu. Čez dva dni bomo imeli možnost, da se ji oddolžimo za ta poraz."

ZLATOROG LAŠKO : UNION OLIMPIJA 74:61 (23:16, 18:16, 17:13, 16:16) [1:0*]
Booker 29 (17 skokov), Jurak 15 (8 skokov); Robinson 13, Lešić 11 (6 skokov).


Zlatorog zasluženo vodi z 1:0 v polfinalnem nizu na dve zmagi proti Unionu Olimpiji. Pred domačimi gledalci v Treh lilijah je petnajstkratne državne prvake premagal s 74:61. Druga tekma, na kateri si lahko Laščani že zagotovijo uvrstitev v finale, bo v ponedeljek, ob 18. uri, v Stožicah.


Zlatorog je doslej trikrat igral v finalih državnega prvenstva in bil vsakič neuspešen, Union Olimpija je brez lovorike državnega prvaka od 2009, zadnji pokal pa je v svoje vitrine dodala 2013.

Glede na potek in razplet prve tekme Ljubljančane v manj kot 48 urah čaka težko delo. Predvsem bodo morali veliko bolje zaustaviti Chrisa Bookerja, ki je bil ključen faktor za zmago Zlatoroga. Američan je dosegel 29 točk ob metu 11:14 za dve točki in 1:2 za tri točke ter zbral 17 skokov. Ob tem je svoje dodal še Goran Jurak (15 točk, 8 skokov), tako da je Zlatorog tekmeca pod obročema nadigral s 47:33.

Union Olimpija je bila večji del tekme v zaostanku, izbranci Aleša Pipana pa so ji odločilni udarec zadali ob koncu prvega polčasa in na začetku drugega. V dobrih sedmih minutah je Zlatorog naredil delni izid 20:6 in prišel do 15 točk prednosti (50:35).

V zadnji četrtini so se gostje približali na 64:57, toda vse dvome je še pred končnico rešil MVP tekme Chris Booker z osmimi zaporednimi točkami; 35-letni center (208 cm) je dosegel statistični indeks 40, kar je rekord te sezone Lige Nova KBM.

IZJAVI TRENERJEV PO TEKMI:
Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:
"Čestitke mojim fantom za borbenost in nepopustljivost skozi celotno tekmo. Večino tekme smo igrali dobro v obrambi, razen zadnjih petih minut zadnje četrtine, ko so se gosti približali. Zmaga pomeni samo 1:0 in nič še ni dokončano, zato moramo v ponedeljek odigrati še eno tako tekmo."

Gašper Potočnik, trener Union Olimpije:
"Zlatorog je popolnoma zasluženo zmagal, saj je vodil praktično celotno srečanje. Mi smo sicer v nekem trenutku prišli zelo blizu tekmecem, a je bilo to daleč od preobrata. Tekmo smo odigrali preveč mehko, bili preslabi pri skoku. S takšno igro proti čvrsti ekipi iz laškega ne moreš pričakovati uspeha. Pred nami je dan, da se spočijemo in zberemo. V ponedeljek moramo prikazati povsem drugačen obraz, če želimo računati na uspeh."

*- Izid v zmagah polfinalnega niza. Ekipe igrajo na dve dobljeni srečanji.


LIGA NOVA KBM, POLFINALE, 2. TEKMI:

Ponedeljek, 23. maj, ob 18.00:
UNION OLIMPIJA : ZLATOROG LAŠKO (prenos na TV Slovenija 2)
Ob 20.00:
HELIOS SUNS : KRKA (prenos na kzs.si in Šport TV 1)

Morebitni tretji tekmi bosta na sporedu v četrtek, 26. maja.