franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Šport Buenos Aires

Messi zanikal vpletenost v iskanje davčnih oaz

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
04.04.2016 20:47

V zadnjih dneh so se v javnosti pojavili številni dokumenti, ki so jih o delovanju davčnih oaz pridobili raziskovalni novinarji na čelu z nemškim Süddeutschen Zeitungom, v njih pa nastopajo tudi znani športniki. Argentinski nogometni zvezdnik Lionel Messi je zanikal kakršnekoli nepravilnosti.

V Sloveniji je del poslov ene največjih svetovnih družb za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca objavil časnik Delo, v dokumentih pa se pojavljajo tudi imena športnikov na čelu z argentinskim nogometnim zvezdnikom Lionelom Messijem.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je leto dni preiskoval dokumente; sodelovalo je 376 novinarjev iz 76 držav. V dokumentih se je med drugimi znašel tudi nekdanji francoski nogometni zvezdnik Michael Platini. Ta je na odvetniško družbo Mossack Fonseco, ki ima sedež v Panami, obrnil leta 2007, da bi mu pomagala upravljati podjetje v Panami, poslovalo pa je še marca 2016. Dokumenti razkrivajo do zdaj neznane kupčije med tremi osebami in Juanom Pedrom Damianijem, članom etičnega odbora Fife. Damiani, tudi predsednik urugvajskega kluba Atletico Penarol, in njegova odvetniška družba sta namreč delala za vsaj sedem podjetij iz davčnih oaz, povezanih z Eugeniem Figueredom, nekdanjim podpredsednikom Fife, ki so ga oblasti v ZDA obtožile goljufije in pranja denarja, ker je sodeloval pri domnevnem podkupovanju.

Na seznamu je skupaj okrog 20 sedanjih in nekdanjih nogometašev iz svetovno najbolj znanih klubov, kot so Barcelona, Manchester United in Real Madrid, ter lastniki vsaj 20 velikih nogometnih klubov, tudi Milana in Boce Juniors. Med njimi izstopa Argentinec Messi, zvezdnik Barcelone in petkratni najboljši igralec sveta na svetu. Oktobra lani so iz Španije skoraj vsakodnevno prihajale trditve o davčni utaji Messija. Gre za neplačane davke v višini okrog 4,1 milijona evrov v obdobju med letoma 2007 in 2009.


Nogometaš je že moral pred tremi leti davkariji poravnati pet milijonov evrov, celoten neplačani znesek za neprijavljene sponzorske prihodke vključno z zamudnimi obrestmi. Tožilstvo njegovemu očetu Jorgeju Horaciu Messiju očita, da se je v imenu sina skušal izogniti plačilu davkov, ki so izvirali iz trženja njegove medijske podobe, davkom pa se je skušal izogniti z denarnimi nakazili prek čezmorskih podjetij v Belizeju in Urugvaju. Argentinski reprezentant je po pisanju revije Forbes lani četrti najbogatejši športnik na svetu. Na leto naj bi zaslužil skoraj 65 milijonov dolarjev.

Mossack Fonseca je v 40 letih odprl okrog 240.000 podjetij, s katerimi so poslovali številni politiki, kriminalci, gospodarstveniki in drugi, tudi športniki. Tako naj bi tesni sodelavci ruskega predsednika Vladimirja Putina prek skrivne mreže v tuje banke in podjetja spravili vsaj dve milijardi dolarjev. Dokumenti odkrivajo tudi podrobnosti o skritih finančnih poslih 128 politikov in javnih uradnikov po svetu, tudi premierjev Islandije, Pakistana, kralja Saudske Arabije, predsednika Kitajske, nekdanjih voditeljev Egipta, Libije, Iraka ... Tako so se v istem košu globalne industrije odvetniških družb in velikih bank pri prodaji finančnih tajnosti poleg trgovcev z mamili in drugih kriminalnih družb ter terorističnih organizacij znašli tudi osebe, ki so se zavezale in podprle boj proti korupciji.

Messi oziroma njegova družina sta se zdaj odzvala na očitke, zvezdnik Barcelone zanika kakršenkoli nepravilnosti. "Družina Messi želi poudariti, da Lionel Messi ni storil dejanj, ki mu jih pripisujejo. Očitki, da je pripravil načrt davčne utaje, ki naj bi vključeval tudi pranje denarja, pa so napačni in žaljivi," je sporočila družina Messi.