Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

nataša žabić Svet24.si

Kirurg je Natašo, mamo dveh otrok, kljub hudim ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Šport Brez opisa

Motoristi, srečno v novo sezono!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.03.2016 11:23

Vedno bolj tople in tudi suhe dni bodo mnogi izkoristili za prve vožnje s svojimi jeklenimi konjički. Da bi bila letošnja motoristična sezona čim lepša in bi bilo pri tem prometnih nezgod čim manj so iz Operativno komunikacijskega centra Policijske postaje Novo mesto podali spodnje sporočilo.

V zadnjih treh letih je na naših cestah v prometnih nesrečah umrlo sedem motoristov in ena potnica na motorju. V letu 2015 je umrl en motorist, kar 49 motoristov pa se je poškodovalo (med njimi 18 huje). Glede na leto 2014, ko je bilo šest hudo poškodovanih gre za velik porast - 18 hudo telesno poškodovanih motoristov. Najpogostejši vzroki nesreč so neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje. V nesrečah, v katerih motoristi niso povzročitelji, pa izstopa izsiljevanje prednosti voznikov ostalih motornih vozil in nepravilna stran in smer vožnje.

Motoristi naj bodo izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti. To je ključnega pomena spomladi, na začetku motoristične sezone, ko je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Tudi sicer je zaradi zime na cesti še veliko udarnih jam in peska od posipa. Eden bistvenih elementov varnosti je zavedanje, da sposobnosti motorista za vožnjo v začetku sezone še niso optimalne in na ravni sposobnosti motorista, ki po določenem številu prevoženih kilometrov pridobi prepotrebne občutke za vožnjo. Na varnost motoristov pa vplivajo tudi vozniki ostalih motornih vozil, ki morajo biti še posebej pozorni, da motoristov ne spregledajo in jim ne odvzamejo prednosti.

Nujna je tudi ustrezna priprava motornega kolesa, od pnevmatik, čelade, zaščitnih oblačil, luči, zavornega in krmilnega mehanizma. Vozniki naj imajo med vožnjo prižgano luč na motorju, barve zaščitnih čelad in zaščitnih oblačil pa naj bodo take, da jih bodo ostali vozniki hitreje opazili.
Raznovrstnost prometnih udeležencev je ena od značilnosti prometa v toplejših mesecih, za voznike enoslednih vozil pa poleg pešcev velja, da so med ranljivejšimi prometnimi udeleženci. Na policiji bomo tem skupinam udeležencev v nadlednjem obdobju namenjali veliko pozornosti, z izvajanjem preventivnih in represivnih aktivnosti.



Robert Perc, vodja OKC PU Novo mesto