pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Šport Bischofshofen

Peter je car!

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
07.01.2016 05:30

Peter Prevc je zmagal na treh tekmah 64. novoletne skakalne turneje, do zmagoslavja na vseh štirih tekmah turneje pa mu je manjkal le kanček sreče na uvodni tekmi v Oberstdorfu, kjer ga je slabši veter potisnil na tretje mesto.

Doslej je na vseh štirih tekmah novoletne turneje v eni sezoni zmagal le Nemec Sven Hannawald v sezoni 2011/2002.

"Mislim, da je bil to eden mojih najlepših dni v življenju. Izjemno veliko slovenskih navijačev, kot da bi bil že konec sezone v Planici, ne pa sredi nje v Bischofshofnu. Veliko število slovenskih zastav je pospremilo mojo osvojitev zlatega orla. Velika skala se je odvalila od srca. Ko sem vedel, da mi je zadnji skok uspel, sem si dejal le, da moram dobro pristati. Vse kar se mi je nabiralo v zadnjih petih dneh je šlo ven iz mene in sedaj je le še veselje," je v prvi izjavi dejal Peter Prevc, ki je za svoj uspeh dobil 18.400 evrov.

"Pomembno je tudi, da sem pozabil na spodrsljaje v preteklosti, to odmislil in se osredotočil na pozitivne stvari," je dejal Prevc. Veselil se je v objemu svojih reprezentančnih kolegov pred nekaj tisoč slovenskimi navijači v izteku. Tudi člani nogometnega kluba Maribor s športnim direktorjem Zlatkom Zahovičem na čelu so prišli podpirat slovenske orle.

"Počutim se sproščen, bilo je težko, toda za mano je izjemen dan. Nisem pričakoval, da se bo vse tako dobro izteklo. Zdaj je konec vsega, ni se treba en dan na nič pripravljati. Težko opišem občutke, vsi so na pozitivni strani. Vse štiri tekme so bile težke, noči so bile vse daljše in upal sem, da ne bi na zadnji tekmi kaj 'zamočil'. Do zadnje tekme je treba ostati zbran, bilo je zahtevno, vendar se je splačalo. Toda sezone še ni konec, po dnevu ali dveh se vse začne znova. Mogoče je zame še boljše, da gremo takoj v Willingen, kot v domovino, ker kar vem, kje bom imel več miru," je dodal Prevc.

Od leta 2013 zbira 20. septembra 1992 rojeni trikratni zaporedni slovenski športnik leta odličja na velikih tekmovanjih, prvega mesta na pomembni tekmi pa razen v poletih doslej še ni osvojil. Ima že dve olimpijski kolajni iz Sočija, srebro in bron, tri kolajne s svetovnih prvenstev, srebro in dva brona, bron s svetovnega prvenstva v poletih, dve drugi mesti v skupnem seštevku svetovnega pokala ter dva mala kristalna globusa za skupni zmagi v poletih (2014 in 2015).

"Izjemno lepa turneja je za mano, ob izteku skakalnice pa sem videl tudi veliko prijateljev. Vesel sem doseženega, na vseh štirih tekmah sem bil na zmagovalnih stopničkah, toda to ni bilo dovolj. Nekdo je bil prepričljivo boljši, Peter Prevc je zasluženo zmagal," je prepričljivemu zmagovalcu polaskal drugouvrščeni Nemec Severin Freund.

"Peter Prevc je zadovoljen le z absolutno perfekcijo," je ocenil njegov reprezentančni kolega Jurij Tepeš, Norvežan Anders Jacobsen, ki je že zmagal na novoletni turneji, pa je dodal: "Potrebuje le sekundo, da se postavi v optimalni položaj za polet."

"Vsem je odleglo, ko je Peter zmagal in odnesel domov zlatega orla. Naredil je osem izjemnih skokov in vse čestitke. Škoda le uvodne tekme, vendar smo naredili odlično delo. Hvala celotni ekipi, imamo odličen servis in tudi vse ostalo, kar je potrebno za vrhunske izide," pa je bil zadovoljen glavni slovenski trener Goran Janus.

Uspeh Petra Prevca je s šestim mestom dopolnil njegov 16-letni brat Domen Prevc. Družino očeta Dareta in mame Julijane sestavljajo še dve hčerki Nika (10 let) in Ema (6) ter trije sinovi, poleg Petra in Domna še Cene (20). Razen najmlajše so bili vsi že državni prvaki v smučarskih skokih v svojih kategorijah, Peter in Domen pa sta kot prva brata osvojila prvo in drugo mesto v svetovnem pokalu (Engelberg, 19. decembra 2015).

Schuster: Prevc je pet do osem metrov pred konkurenco

Prevc po zmagi sprejema pohvale in čestitke z vseh strani. Da je trenutno korak pred konkurenco, mu priznavajo tudi tekmeci. Nemški trener Werner Schuster pravi, da je Prevc ob dobrem skoku trenutno pet do osem metrov boljši od konkurence.

Nemci so zelo zadovoljni z izkupičkom na turneji, kjer so zabeležili največji moštveni uspeh po več kot desetletju, a tudi Schuster priznava, da Freund kljub dobrim skokom tokrat možnosti v dvoboju s Prevcem ni imel.

"Severin je pokazal največ, kar zmore. Sam ni naredil nobene velike napake, a Prevc je trenutno korak spredaj. Ob dobrem skoku je pet do osem metrov boljši tudi od Freunda. Mislim, da je Severin v finalu Bischofshofna pokazal svoj najboljši skok na turneji sploh in na ta način za Prevcem še vedno zaostal za meter in pol. Razočaranja ni. Če bi Severin v finalu zapravil zmago, bi bilo drugače, tako pa je lahko zelo ponosen tudi na svoje drugo mesto."

Schuster priznava, da je Freund trenutno v težkem psihičnem položaju, saj daje svoj maksimum, a je vseeno precej oddaljen od lanskih zmag. "To res ni lahko, a lani denimo je bilo obratno. Slovenci, posebej Prevc, pa so pred sezono očitno delali odlično, njegova forma je zavidljiva. Freund zdaj lahko le nadaljuje z dobrimi skoki in čaka na napako tekmeca. Morda bomo to dočakali že na svetovnem prvenstvu v poletih na Kulmu."

Napake v Prevčevih skokih tudi Schuster trenutno ne vidi, všeč pa mu je, kako je slovenski šampion povečal hitrost na skakalnici, njegov natančen odriv in predvsem druga tretjina skoka, kjer naredi razliko do konkurence. "V tem delu je nekoliko bližje smučem in nekoliko mirnejši in preudarnejši od drugih," še pravi Schuster, ki poudarja, da nobene serija ne traja večno.