nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj, ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Šport Grosuplje

Po Sloveniji danes med Grosupljem in Postojno

Piše: STA

Čas objave:
16.06.2023 08:01

Devetindvajseta kolesarska dirka po Sloveniji se bo danes nadaljevala s tretjo etapo med Grosupljem in Postojno. Vodstvo v skupnem seštevku bo branil zmagovalec prvih dveh etap, Nizozemec Dylan Groenewegen (Jayco-Alula).

Za sprinterje bo današnja etapa, ki bo dolga 173,4 km, še nekoliko težja kot prvi dve. Gre namreč za še nekoliko bolj razgibano traso s tremi kategoriziranimi vzponi.

Karavana se bo na pot proti Postojni podala ob 10.52, že po 20 km pa sledi vzpon na Rakitno (9,2 km/5,5 %). V prvi polovici trase bo še kategoriziran klanec na Planino (3,8 km/4,3 %).

Nato po 113 km sledi še začetek vzpona na Šembije (3,9 km/4,9 %), v zadnjem krožnem delu trase v okolici Postojne pa se bodo kolesarji še enkrat povzpeli na Planino dobrih 12 km pred ciljem. Ob drugem prečkanju vzpon ne bo kategoriziran, vseeno pa bi tam ob napornem ritmu pred tem lahko prišlo do selekcije in obračuna manjše skupine kolesarjev v zaključnem sprintu.



Če bo ekipa Jayco-AlUla kot v prvih dveh etapah uspešno varovala Groenewegna, bi se lahko 29-letnik s pomočjo na tej dirki vselej odlično postavljenega slovenskega moštvenega kolega Luke Mezgeca podal v boj še za tretjo etapno zmago na letošnji slovenski pentlji.

V skupnem seštevku ima Nizozemec sicer deset sekund naskoka pred Italijanom Matteom Moschettijem (Q36.5) in Nemcem Philom Bauhausom (Bahrain Victorious).

Kraljevska etapa bo v soboto, ko kolesarje med Ljubljano in Kobaridom čaka slabih 2900 višinskih metrov in dva vzpona na Kolovrat (10,3 km/9,5 %).