pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Šport Ljubljana

Slovenca preplezala zahtevno smer v Himalaji

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
14.11.2015 14:22

Slovenska alpinista Urban Novak in Marko Prezelj, člana alpinističnega odseka Planinskega društva Kamnik, sta bila del mednarodne alpinistične odprave, ki je kot prva preplezala vzhodno steno Cerro Kištvarja (6173 m), markantnega vrha v indijskem Kašmirju.

Izjemno zahtevno smer so poimenovali Light before wisdom/Svetloba pred modrostjo.

Vrh je zaradi svoje podobnosti, ošiljene oblike, dobil ime po bolj znanem Cerro Torreju v Patagoniji na meji med Argentino in Čilom. Tehnično izjemno zahteven vzpon, ki so ga ocenili z ED+ (extremement difficile superieur oziroma izjemno zahtevno), kar je povišana najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice, je nov vrhunski alpinistični dosežek v Himalaji, so sporočili s Planinske zveze Slovenije.

V štiričlanski odpravi sta bila še Američan Hayden Kennedy in Francoz Manu Pellissier. Velik podvig pa jim je uspel oktobra. Alpinisti so v precej spremenljivem vremenu in zahtevnih razmerah v alpskem slogu preplezali dve novi smeri, ob tem še zahtevno smer po južnem grebenu na Chomochior (6278 m). Gre za območje indijske Himalaje ob tromeji s Pakistanom in Kitajsko, ki je bilo za tujce vnovič odprto šele pred nekaj leti.

"Severovzhodna in vzhodna stena na videz ponujata možnost zahtevnega kombiniranega plezanja tudi v manj ugodnih razmerah. Alpinistični druščini sem pokazal fotografijo goratega območja z markantno piramidno goro in pripomnil, da je to območje vredno ponovnega obiska. Urbanu je bila ideja všeč in je prišel do mene s pobudo, da bi šla tja skupaj plezat. Glavni cilj je bil očiten, ekipo pa sva omejila na največ štiri ljudi. Urban je povabil Haydna, jaz Manuja. Urban se je odločno lotil birokratskih opravil in organizacije, ostali smo mu pomagali," je za spletno stran www.pzs.si cilj in priprave opisal Prezelj.

"Prvinsko okolje, spremenljivo vreme, zahtevne razmere in pestre osebnostne lastnosti članov odprave so bili prava zmes za intenzivno doživeto izkušnjo. Izmed vseh naštetih faktorjev bi izpostavil prav naše osebnosti, ki so se kljub različni starosti, življenjskim navadam in okolju, kjer živimo, odlično dopolnjevale. Prav zaradi pozitivnega vzdušja med bivanjem in plezanjem v indijskih hribih, so bili trenutki negotovosti in neudobja zgolj izzivi, ki smo jih z veseljem, radovednostjo, prijateljstvom in tovarištvom uspešno presegli," je dejal vodja odprave Novak.

"Vzpon je odličen, enako celotna izvedba odprave, in bo zagotovo odmeval v mednarodni alpinistični javnosti. Upam, da navajenost slovenskega občinstva na take vzpone temu doma ne bo zmanjševala vrednosti," je ocenil vrhunski alpinist Andrej Štremfelj.

Prezelj je lani skupaj z Alešem Česnom in Luko Lindičem plezal v severni steni Hagšuja, vzpon je slovenskemu trojčku prinesel letošnjega zlatega cepina, najvišje mednarodno alpinistično priznanje. Prezelj je kot edini alpinist trikrat prejel nagrado zlati cepin, pred tem še v letih 1992 in 2007; leta 1992 za prvenstveno smer v severni steni gore Kangčendzenga (8476) s Štremfljem v alpskem slogu, leta 2007 pa za prvenstveni vzpon na severozahodni greben gore Čomolhari z Borisom Lorenčičem.