pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Šport Ljubljana

Slovenci do nove prestižne zmage

Piše: Radio Krka

Čas objave:
27.09.2015 16:49

Slovenski odbojkarji se z zmagama nad odbojkarskima velesilama Srbijo in Francijo ter s porazom z Nemčijo vračajo s pripravljalnega turnirja v Ludwigsburgu. Na zadnji tekmi so naši fantje s 3:1 (24, 22, -20, 20) odpravili Francoze, sicer zmagovalce letošnje svetovne lige.

Tudi tretjo tekmo je slovenski selektor Andrea Giani začel v enaki postavi, s podajalcem Dejanom Vinčićem, korektorjem Mitjo Gasparinijem, sprejemalcema Klemnom Čebuljem in Tinetom Urnautom, blokerjema Alenom Pajenkom in Danijelom Konciljo ter liberom Janijem Kovačičem.

Slovenski odbojkarji so dobro začeli prvi niz ter z blokom zaustavili nevarne francoske napadalce, blokerja Le Rouxa ter sprejemalca Ngapetha in Tillieja, v naši izbrani vrsti pa sta bila v napadalnih akcijah uspešna predvsem Čebulj in Urnaut. Na pri tehnični odmor so, po točki Koncilje, z 8:6 odšli naši, a so se francoski odbojkarji z dvema blokoma znova prebili v ospredje. Ngapeth je poskrbel za izenačenje na 14:14, borbenost v obrambi pa je Francozom prinesla tudi vodstvo s 16:15. Gasparini je izenačil na 16:16, po napaki Francozov v napadu pa so spet povedli Slovenci. V igro sta za trenutek vstopila tudi Alen Šket in Jan Klobučar, nato pa Slovenci, ki so vodili tudi z 19:18, niso izkoristili svojih napadov ter Francoze znova spustili do vodstva. Giani se je zaostanku z 19:20 odločil za polminutni odmor, po katerem je Sidibe začetni udarec poslal izven igrišča. Dobra igra Kovačiča v obrambi ter uspešno varanje Čebulja sta prinesla izenačenje na 21. točki, Pajenk in Urnaut pa sta z blokom zaustavila še Rouzierja. Slednji je bil neuspešen še v napadu, a so Francozi po polminutnem odmoru na zahtevo Laurenta Tillieja izenačili na 23:23. Prve zaključne žoge naši niso izkoristili, nato pa je na servis Vinčića v napadu grešil Ngapeth in Slovencem poklonil točko za zmago s 26:24.

V drugem nizu je Giani namesto Gasparinija v igro poslal Jana Pokeršnika, namesto Čebulja pa Šketa. Slovenci so dobro začeli in povedli s 3:1, a so tekmeci, na servis Sidibeja, izenačili na 3:3. Tudi nadaljevanje niza je bilo izenačeno, nato pa so naši fantje, po napaki Ngapetha in točki Urnauta v napadu, povedli z 8:6 ter z dvema točkama prednosti odšli na prvi tehnični odmor. Z lepimi obrambami sta se v tem delu srečanja izkazala oba libera, Kovačič in Grebennikov, v napadu pa je bil v vrstah Slovenije prodoren predvsem Šket, ki je prinesel vodstvo z 11:9 in 12:10, Pajenk pa je atraktivno napadel za 13:10. Pri vodstvu s 14:11 Slovenci niso izkoristili treh zaporednih napadov, uspešnejši pa so bili Francozi, ki so se približali na 14:13, a so bili ob drugi tehnični prekinitvi naši fantje znova v prednosti dveh točk. Dober začetni udarec Urnauta je prinesel vodstvo z 18:15, Šket pa je dosegel točko za 19:16. Po napaki Ngapetha so Gianijevi varovanci prišli do največje prednosti v tem nizu, saj so pri 20:16 povedli že za štiri točke. Na 21:17 je z napadom povišal Pokeršnik, atraktivno točko, ki je na noge dvignila lepo napolnjeno dvorano v Ludwigsburgu, pa je z napadom zaključil Le Goff. Šket, Pajenk in Vinčić so s trojnim blokom zaustavili Rouzierja, zatem pa so Francozi prek Ngapetha prišli do znižanja na 22:20. Slovenski strateg je igralce prvič v nizu poklical z igrišča, zatem pa je Tillie, s pomočjo sreče, dosegel točko z začetnim udarcem. Za pomembno točko Slovenije je poskrbel Urnaut (23:21), zaključno žogo pa je z blokom priigral Koncilja. Niz v korist Slovenije je z novo točko zaključil Unraut.

V tretjem nizu je Giani priložnost za igro ponudil še podajalcu Gregorju Ropretu in sprejemalcu Janu Klobučarju, v igri pa sta ostala tudi Šket in Pokeršnik. Janija Kovačiča je na mestu libera zamenjal Miha Plot. Postavo je sicer nekoliko premešal tudi francoski strateg. Rahlo pobudo so še naprej imeli Slovenci, ki so povedli s 3:1, zatem pa so v vodstvo prešli Francozi. Ti minimalnega vodstva z eno točko niso izpustili vse do prvega tehničnega odmora, po močnem servisu Marechala pa prvič pobegnili za dve, na 10:8. Zatem je dobro serviral še Aguiener, Giani pa se je odločil za prvo prekinitev, po kateri je Pajenk z napadom znižal na 10:12. Francoski odbojkarji so tudi v nadaljevanju niza ohranjali prednost dveh točk, na slovenski strani pa sta bila v napadu uspešna predvsem Pokeršnik in Šket. Ob drugem tehničnem odmoru so imeli tekmeci še vedno tri točke prednosti (16:13), zatem pa so z dobrimi servisi in igro v bloku prišli do vodstva z 19:13. Njihov niz je s točko prekinil Pokeršnik, a so Francozi takoj zatem dosegli še dve točki (22:14). V igro je vstopil Čebulj, pri 23:16 pa je slovenski selektor na igrišče poslal še Vinčića in Gasparinija. Slednji je takoj dosegel točko z začetnim udarcem za 17:23, a so nasprotniki že v naslednji izmenjavi prišli do zaključne žoge. Izkoristili so šele tretjo, po napaki Klobučarja na servisu ter niz dobili s 25:20.

Giani je tudi v četrtem nizu priložnost za dokazovanje namenil igralcem, ki so začeli tretji niz. Začetek četrtega niza je bil ves čas izenačen, po uspešnem napadu Pokeršnika za 7:6 ter bloku Pokeršnika in Koncilje, ki sta zaustavila Aguienerja pa so Slovenci na tehnični odmor odšli s prednostjo z 8:6. Po dobrem začetnem udarcu Šketa je še eno točko dosegel Pokeršnik (9:6). Pajenk je z dobrim posredovanjem ob mreži poskrbel za vodstvo z 12:9, v francoskih vrstah pa je korak z našimi držal Rouzier. Po dobrih sprejemih Plota in natančnih podajah Ropreta je bil dvakrat v napadu uspešen Koncilja, naša izbrana vrsta pa je ob drugem tehničnem odmoru vodila s 16:13. Francozi so na začetni udarec Pujola znižali na 16:15, Giani pa je namesto Šketa v igro poslal Čebulja. Po točki Pajenka za 18:16 sta na igrišče stopila še Vinčić in Gasparini, a je v nadaljevanju Rouzier v bloku ujel Klobučarja in izenačil na 18:18. Vinčić je blokiral za vodstvo z 19:18, sledili pa sta še dve zaporedni napaki francoskih odbojkarjev v napadu. Na igrišče se je vrnil Šket, Rouzier je žogo na začetnem udarcu poslal izven igrišča, zatem pa je grešil še v napadu (23:19). Prestižno zmago je Slovencem prinesel Lynell, ki je bil nenatančen pri servisu.

IZJAVI:

Andrea Giani, selektor Slovenije: »Za nami so tri močne tekme proti zares uglednim tekmecem. S končnim izkupičkom, z dvema zmagama in porazom sem lahko zadovoljen, predvsem pa sem vesel, da smo dokazali, da lahko zelo dobro igramo tudi proti ekipam, ki že vrsto let igrajo na najvišji ravni in ki imajo v svojih ekipah praktično same vrhunske igralce. Za nami je dober turnir, na katerem nam je bolj ali manj uspelo igrati po sistemu, kakršnega gojimo v tej ekipi, igralci so igrali disciplinirano in tudi pristop na vseh treh tekmah je bil takšen, kakršnega od njih zahtevam. Naša ekipa iz tekme v tekmo raste in danes so prav vsi igralci, ki so stopili na igrišče dokazali, da so kakovostni in da imamo tudi mi na voljo dovolj dolgo klop. Skratka, zelo sem zadovoljen s tem, kar smo prikazali tukaj v Nemčiji.«

Klemen Čebulj, reprezentant Slovenije: »Dokazali smo, da se lahko kosamo tudi z najboljšimi ekipami, ki sodijo v sam svetovni vrh. Premagali smo tako zmagovalce svetovne lige, Francoze, kot finaliste zaključnega turnirja, Srbe. Tudi z Nemci smo se ves čas enakovredno kosali, le v samih končnicah nizov morda nismo bili dovolj zbrani. Ta turnir je bil za nas zelo pozitivna izkušnja, ki nam bo dala še dodaten zagon na zaključnih pripravah na evropsko prvenstvo. Ne smemo popuščati, še vedno moramo vsak trening opraviti na najvišji ravni, slediti našim ciljem ter evropsko prvenstvo odigrati tako, kot smo načrtovali.«