stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Šport Krško

Slovenska atletska reprezentanca na Poljsko v boj za prvo evropsko ligo

Piše: STA

Čas objave:
15.06.2023 08:11

Slovenska atletska reprezentanca bo prihodnji teden med 20. in 22. junijem nastopila na ekipnem evropskem prvenstvu v poljskem Chorzowu, kjer bo tekmovala v drugi kakovostni ligi. Skupni cilj reprezentance je uvrstitev v prvo ligo tega ekipnega evropskega tekmovanja.

Slovenija bo na Poljskem tekmovala v drugi ligi oziroma drugi šestnajsterici držav. Poleg Slovenije so v tej skupini še Romunija, Estonija, Madžarska, Danska, Litva, Bolgarija, Slovaška, Latvija, Hrvaška, Islandija, Srbija, Ciper, Moldavija, Ukrajina in Luksemburg.

"Tekma je eden izmed vrhuncev letošnje sezone, zlasti kar se tiče evropske atletike. Veseli me, da imamo letos ekipo, ki je v popolnosti zdrava, mislim, da v najboljši možni pripravljenosti. Tekmujemo skupaj z velikani atletike, tako da bo uvrstitev v prvo skupino kar zalogaj. Atletom in atletinjam želim najboljše rezultate, osebne in državne rekorde ter upam tudi na uvrstitev v prvo divizijo," pa je dejal predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS) Primož Feguš.

V prvi ligi so Poljska, Italija, Velika Britanija, Nemčija, Španija, Francija, Portugalska, Češka, Nizozemska, Švica, Turčija, Finska, Švedska, Grčija, Belgija in Norveška.

Tekmovanje bo potekalo v okviru evropskih iger, kjer sicer tekmujejo tudi druge športne panoge. To pomeni, da bodo kljub ekipnem EP, športniki, ki bodo uvrščeni na prva tri mesta, nagrajeni z medaljo.

"O formi posameznikov govorijo njihovi trenutni rezultati in ti kažejo vrhunsko formo večino naših najboljših atletov, ki bodo državo zastopali na tem zelo pomembnem tekmovanju. Ta tekma pokaže moč celotne reprezentance, vse discipline so zastopane. Bom optimističen. Predvidevam, da bo naša ekipa med prvimi tremi, ki nato napredujejo v prvo ligo. Seveda to ne bo lahko, imamo zelo močno konkurenco, ampak mi imamo v tem trenutke fantastične atlete in atletinje, v katere verjamem," je pripomnil predsednik strokovnega sveta AZS Albert Šoba.

Tudi športniki v veliki meri pričakujejo dobre rezultate. Glede na velikost ekipe, ki potuje ne prvenstvo, so bili danes prisotni nekateri stebri reprezentance in nekaj mladih tekmovalcev, ki stopajo na mednarodno sceno.



Kristjan Čeh, se je tokrat oglasil prek videoklica: "Tako kot na vsako večjo tekmo, pridem dva dni pred začetkom. Vem, da sem v dobri formi, to sem videl tudi v torek. Enako pričakujem na Poljskem, da prinesem čim več točk ekipi in seveda tudi zase vržem dolge mete." Čeh je v torek na tekmi zlate serije Svetovne Atletike v Turkuju na Finskem zasedel drugo mesto in prvič v sezoni ni zmagal.

"Zagotovo je to ena izmed zelo lepih tekem. Lepo je, da gre tja celotna reprezentanca. Verjamem, da bo ekipni duh na višku. Moj glavni cilj je, da osvojim maksimalno število točk in potem, ko zmagam, skušam skočiti še višje," pa je poudarila tekmovalka v skoku s palico Tina Šutej.

"Tekme se veselim. Skok v višino je individualna disciplina oziroma šport, tako da nas takšne tekme, kot je ekipno EP, vedno povežejo, da se borimo za ekipo ne samo zase. Maksimalno se bom potrudila, da dosežem najboljši letošnji rezultat in prinesem čim več točk za ekipo. In da se uvrstimo čim višje," je dodala skakalka v višino Lia Apostolovski.

Današnje novinarske konference so se sicer udeležili še Maruša Mišmaš Zrimšek, Klara Lukan, Matic Ian Guček, Robert Renner, Nika Glojnarič, Matevž Šuštaršič in Jakob Urbanč. Vsi se, podobno kot reprezentančni kolegi pred njimi, veselijo prihajajočega prvenstva.

Pred odhodom na EP je atlete in vodstvo Atletske zveze Slovenije na novinarski konferenci v Krškem sprejel generalni direktor Gen energije Dejan Paravan, predstavnik dolgoletnega sponzorja AZS.

V okviru dogodka so simbolično podpisali sponzorsko pogodbo za nadaljnje sodelovanje z izročitvijo startne številke, ki so jo podpisali atleti.