profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Šport Nm

Slovesnost ob obletnici taktične vaje Premik 91

Piše: Radio Krka

Čas objave:
22.03.2013 16:19

Vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu je potekala slovesnost v spomin na pred 22 leti izvedeno vzorčno mobilizacijsko taktično vajo teritorialne obrambe Premik 91. Vaja je bila eno temeljnih dejanj v okviru priprav na slovensko osamosvojitev, je dejal slavnostni govornik in tedanji načelnik republiškega štaba teritorialne obrambe Janez Slapar.

Po Slaparjevih besedah so štabi slovenske teritorialne obrambe septembra 1990 izvajali stalne naloge bojne pripravljenosti, jugoslovanska armada pa je takrat grozila, da bo teritorialcem odvzela orožje pod njihovim nadzorom in vojaške evidence.

Konec septembra navedenega leta je teritorialna obramba prešla v sestavo republiškega sekretariata za ljudsko obrambo, hkrati pa so tekle naloge njene reorganizacije in priprave na slovensko osamosvajanje, ki se je začelo po plebiscitu, decembra 1990, je nadaljeval govornik.

Takrat je postalo tudi jasno, da bo treba opraviti vrsto usposabljanj v štabih, poveljstvih in enotah, hkrati pa so ocenili, odkod bi v primeru napada prodiral sovražnik. V okviru priprav na morebitni napad so zato in da bi okrepili dolenjsko pokrajino, izvedli praktično vajo premika bataljona s severne Primorske.

Takšno vajo so izvedli prvič v zgodovini teritorialne obrambe, ki je takrat zapustila ozke meje svojega formiranja in prešla na novo ter za severnoprimorske enote neznano območje. Vaja pa je bila pomembna tako za primorsko kot dolenjsko teritorialno obrambo, ki je morala te enote sprejeti in vsestransko preskrbeti, je dodal Slapar.


Z vajo Premik 91 so pokazali, da predstavlja teritorialna obramba zametek novonastajajoče Slovenske vojske, je še povedal.

Vajo Premik so izvedli 23. in 24. marca 1991. Začeli so jo z mobilizacijo bataljona teritorialne obrambe na Severnoprimorskem, katerega enote so nato izvedle premik iz Vogrskega pri Novi Gorici do Škocjana oz. Šmarjete na Dolenjskem. Med premikom so skupaj s pripadniki 30. razvojne skupine oziroma kasnejše brigade Moris in dolenjskimi enotami pripravile štiri zahtevne taktične vaje.

Sodelujoče na vaji je na postroju enot v Šmarjeti z besedami "pozdravljeni vojaki Slovenske vojske" pozdravil član takratnega slovenskega predsedstva Ivan Oman, ki je bil tudi med gosti današnje slovesnosti. Med temi so bili še takratni poveljnik teritorialne obrambe Dolenjske Albin Gutman, takratni načelnik štaba teritorialne obrambe severne Primorske Srečko Lisjak in predsednik pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Dolenjske Jože Ribič. Zbrane je na kratko pozdravil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič.