franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Šport Ljubljana

Spomini na nogometno pravljico še živi

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
11.11.2015 06:20

V torek, 17. novembra, na dan povratne tekme dodatnih kvalifikacij za Euro 2016 med Slovenijo in Ukrajino, bo minilo točno 16 let od povratnega obračuna v prvem slovensko-ukrajinskem boju v dodatnih kvalifikacijah. Takrat je bilo v igri evropsko prvenstvo 2000 in takrat se je Slovenija v Kijevu veselila poti v Belgijo in na Nizozemsko.

(Foto: STA)

Zdajšnji slovenski reprezentanti se še spominjajo slovensko-ukrajinskega obračuna, ki je Slovencem, tudi takrat jih je vodil Srečko Katanec, prinesel nastop na prvem velikem tekmovanju. Kako bo tokrat, bo znano po povratnem obračunu čez slab teden v mariborskem Ljudskem vrtu.

"Da, spominjam se. Takrat sem bil še 'mali', ampak sem gledal tisti tekmi. Upam, da bomo spisali podobno pravljico in šli v Francijo," pravi Roman Bezjak, ki je tokrat v reprezentanco prišel naknadno, po poškodbi Roberta Berića.

Eden glavnih adutov zdajšnje slovenske vrste Valter Birsa pa se dogodkov izpred 16 let spominja takole: "Jaz se samo spomnim, da smo takrat vsi skakali, vsi smo bili v zraku. Bil sem še majhen, niti se ne spomnim, kje sem bil. Verjetno doma pred televizijo. Uživali smo v uspehu naše zlate generacije."

Med mlajše v tokratni Katančevi četi spada Benjamin Verbič, ob premierni uvrstitvi Slovenije na EP ni štel še niti šest let. "Spomnim se teh tekem. Imel sem šest let, torej sem bil zelo mlad. Ampak se spomnim občutkov. Bil sem doma pred televizijo, kot vsi, spomnim se tistega gola, ki ga nihče ni videl. Ampak bi bilo lepo, da se ponovi ta pravljica," pravi Verbič.

Ta je o zadetku, "ki ga ni videl nihče", mislil na odločilni gol Mirana Pavlina za skupnih 3:2 v zasneženem Kijevu. Takrat je po strelu Mladena Rudonje Pavlin žogi spremenil smer in poskrbel za veliko veselje v slovenskem taboru.

Vsi se spominjajo tudi prve tekme za Bežigradom, na kateri je Andrej Ševčenko goste popeljal v vodstvo. Nato je izenačil Zlatko Zahović, zatem pa je Milenko Aćimović poskrbel za enega najbolj nenavadnih zadetkov v zgodovini Slovenije, ko je ukrajinskega vratarja premagal skoraj s polovice igrišča.

Slovenska vrsta je takrat začela uspešne nastope v dodatnih kvalifikacijah, saj se je zatem uvrstila še na svetovni prvenstvi 2002 in 2010 prek Romunije oziroma Rusije, le Hrvaška ji je v dodatnih kvalifikacijah zagrenila življenje in ji preprečila nastop na EP 2004.

Veliko bolj travmatični so ukrajinski spomini na nastope v dodatnih kvalifikacijah za velika tekmovanja. Najprej so izpadli proti Hrvaški v boju za SP 1998, nato proti Sloveniji za EP 2000, proti Nemčiji za SP 2002, Grčiji za SP 2010 in Franciji za SP 2014.