viktor-orban, robert-golob Svet24.si

FOTO: Orban in Golob ob prihodu na kosilo brez ...

profimedia-0741599501 Svet24.si

Biden izjavil, da je pripravljen govoriti s ...

damjan-žugelj Necenzurirano

NPU preiskuje tajno bazo podatkov za SDS

bostjan turk luka mesec pl Reporter.si

Boštjan M. Turk na bizarnem referendumskem ...

doncic dallas 22 Ekipa24.si

Uh, je bil besen! Dončić v podaljšku znorel ...

profimedia-0739065009 Odkrito.si

Harry pričakuje otroka z ljubico?!

Albert Riera Ekipa24.si

Takšnega ga še niste videli! Besni Riera udaril ...

Šport Washington

Usada ostro proti Armstrongu

Piše: Radio Krka

Čas objave:
10.10.2012 20:38

Ameriška protidopinška agencija (Usada) je v primeru Armstrong danes naredila nov korak.

Krovna ameriška organizacija za boj proti dopingu je primer z dokaznim gradivom predala Mednarodni kolesarski zvezi (Uci), ki ima zdaj 21 dni časa, da ga preuči in se nanj odzove. Usada je obenem prvič razkrila imena kolesarjev, ki so pričali proti Armstrongu.

Usada je ob novici, da je primer posredovala Uciju, z njim pa so seznanili še svetovno Protidopinško agencijo (Wada) in Mednarodno triatlonsko zvezo (WTC). Na svoji spletni strani je Usada ob tem zapisala, da gre v primeru nekdanjega kolesarskega zvezdnika in njegove ekipe US Postal brez dvoma za najbolj izdelan, profesionalen in uspešen program dopinga, kar ga je kdaj videla zgodovina športa.

Dosje zajema več kot 1000 strani dokumentov, med njimi pa so tudi pričevanja 26 oseb, povezanih z Armstrongom. Med njimi pa je tudi 11 njegovih nekdanjih sotekmovalcev, ki jih je Usada tokrat prvič javno imenovala. Svoja pričanja, Usada je zapisala, da tem športnikom ni bilo lahko priznati nekdanjih napak ter sprejeti kazni, so podali Frankie Andreu, Michael Barry, Tom Danielson, Tyler Hamilton, George Hincapie, Floyd Landis, Levi Leipheimer, Stephen Swart, Christian Vande Velde, Jonathan Vaughters in David Zabriskie.

Usada pojasnjuje, da je iz dokaznega materiala razvidno, da so v nekdanji Armstrongovi ekipi sistematično vzpodbujali športnike k jemanju nevarnih in prepovedanih sredstev, obenem pa od njih zahtevali strogo molčečnost.

"Dokazi kažejo, da je pravilo molka v kolesarstvu le padlo, a narediti moramo še več. Od prvega dne verjamemo, da bo naša preiskava končala ta mučni primer iz kolesarske zgodovine in poskrbela, da se kaj podobnega ne bi ponovilo," so med drugim zapisali pri Usadi.

Avgusta je Usada, potem ko je Armstrong opustil pravni boj za dokazovanje svoje nedolžnosti v dopinških obtožbah, sklenila Armstrongu odvzeti vse dosežke po letu 1998, tudi sedem zmag na dirki po Francij, in mu tudi prepovedala nastopanje na tekmovanjih. Med drugim so mu odvzeli tudi sedem zmag na dirki po Franciji. Uci in vodstvo tega tekmovanja sta takrat sporočila, da se bosta uradno odzvala, ko bosta prejela uradne dokumente.