stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Šport Sepang

VIDEO: Rossi izločil Marqueza, vodstvo kaznovalo

Piše: Radio Krka/STA

Čas objave:
25.10.2015 08:50

Na dirki za VN Malezije je zmagal Pedrosa. Drugi je bil Lorenzo, tretji pa Rossi. Bolj kot končne uvrstitve je v ospredju incident, za katerega je poskrbel Rossi. Z brco je izločil Marqeza, zaradi česar je ob štiri točke, na zadni dirki pa bo moral startati z zadnjega mesta.

Na današnji preizkušnji elitnega motociklističnega razreda motoGP v Maleziji je bil vodilni v svetovnem prvenstvu Italijan Valentino Rossi (Yamaha) tretji, njegov tekmec v boju za naslov prvaka iz ekipe Španec Jorge Lorenzo pa drugi. Razlika je zdaj le še sedem točk za Rossija. Zmagal je Španec Dani Pedrosa (Honda).

Dirko pa je zaznamoval tudi incident v šestem krogu, ko je Rossi, potem ko sta se z Marcom Marquezom v nekaj krogih pred tem velikokrat v tesnih dvobojih zamenjala na tretjem in četrtem mestu, med prehitevanjem zaprl tekmeca in mu nato še z nogo pomagal, da je zdrsnil v pesek. Za lanskega svetovnega prvaka je bilo dirke konec.

Lorenzo pridobil, Rossi pa veliko izgubil

Predzadnja dirka sezone svetovnega prvenstva v motociklizmu tako še ni prinesla končne odločitve v elitnem razredu motoGP. Ob zmagi Danija Pedrose v Sepangu sta bila tekmeca v boju za naslov prvaka Valentino Rossi in Jorge Lorenzo tretji in drugi, tako da ima Italijan le še sedem točk prednosti v SP pred Špancem.

Če je pred dirko veljalo, da se v ozadju karavane kuha spor med Valentinom Rossijem in Marcom Marquezom - italijanski veteran je obtožil španskega mladeniča, da prikrito pomaga rojaku Lorenzu -, potem je po današnji dirki jasno, da se je med obema razvila prava bitka.

Sobotne kvalifikacije, v katerih je Rossi v zadnjih sekundah še prehitel Lorenza in ga potisnil iz prve startne vrste, so bile le napoved še razburljivejšega uvoda v dirko. Obe Hondi z Danijem Pedroso in Marcom Marquezom sta ostali spredaj, Lorenzo se je hitro prebil tik za Rossija, že v drugem krogu pa ga je tudi prehitel, v naslednjem krogu pa opravil še z rojakom Marquezom in se odpravil v lov na še tretjega Španca v vrhu Pedroso.

In medtem ko sta se v ospredju prvi Pedrosa in drugi Lorenzo počasi oddaljevala, se je bistvo velike malezijske bitke odvijalo med Marquezom in Rossijem. V nekaj krogih so lahko navijači videli številna prehitevanja, menjave na tretjem in četrtem mestu in tudi nezadovoljstvo Rossija, ki je tudi z roko pokazal, kaj si misli o tekmecu in njegovem slogu vožnje.

Nato pa je počilo. V šestem krogu sta imela oba spet nekaj zelo bližnjih srečanj, potem pa je Rossi med prehitevanjem zaprl tekmeca, Marquez je ostal na zunanji strani zavoja, in mu nato še z nogo pomagal, da je zdrsnil v pesek. Za lanskega svetovnega prvaka je bilo dirke konec, pripeljal se je le še do boksov in se umaknil v garaže.

Akcije na dirki je bilo tako konec, saj je bil Rossi takrat že predaleč, da bi še lahko lovil prva dva, oba Španca pa sta se tudi raje zadovoljila z zanesljivimi točkami, kot pa da bi tvegala padec v medsebojnem dvoboju.

"Žal sem z Marcom izgubljal veliko časa, na tistem zavoju sem skušal iti nekoliko širše, da bi dobil boljšo linijo in ga upočasnil, ker mi je povzročal težave. Ne vem, kako je prišel zraven, nato pa je padel. Škoda, lahko bi imeli normalno dirko in boj z Jorgejem, v Valencii pa bo zelo težko," je v prvi izjavi po dirki Rossi podal svoje videnje napetega dogajanja.

Precej bolj razpoložena sta bila španska zmagovalca. "To je bila ena najtežjih dirk, bilo je izjemno vroče. A se je splačalo. Bomo videli, kako se bo razpletlo tole z Valentinom in Marcom," je dejal Lorenzo, zmagovalec Pedrosa pa je bil vesel, da je ob koncu sezone ujel pravi ritem: "To je zelo težka dirka, ker je bilo tako vroče, pa še pa še steza je zelo zahtevna. A imel sem zelo dober motor, ne samo danes, ampak celoten konec tedna, hvala ekipi. Rad bi sezono tudi končal v takšnem slogu."

Razlika v SP je pred zadnjo dirko v Valencii tako zdaj le še sedem točk za Rossija, ki ima 312 točk, Lorenzo pa 305. To pomeni, da Italijanu čez 14 dni ni treba zmagati, a bo moral, če bo slavil Lorenzo, priti do drugega mesta, kar pa ob zelo napetih odnosih z vsaj enim španskim tekmecem sredi Španije najbrž tudi ne bo prav lahka naloga.

Vodstvo motoGP: Rossi na zadnji dirki z zadnjega mesta
 Vodstvo motoGP je odločilo, da bo Rossi na zadnji dirki v Valencii čez 14 dni moral startati z zadnjega mesta. Poleg tega bo Rossi prejel tudi tri kazenske točke.

Rossi je zaradi neumnosti na današnji dirki prejel hudo kazen. Z Marquezom sta vseskozi bila boje za tretje in četrto mesto, potem pa so Italijanu popustili živci in med prehitevanjem je Marqueza zaprl, potem pa ga še odrinil z nogo, tako da je Španec dirko končal v pesku.

Zdaj bo moral vodilni v skupnem seštevku Rossi na zadnji dirki startati z zadnjega mesta. Ker ima v prvenstvu pred Španem Jorgejem Lorenzom le še sedem točk prednosti, poleg tega bo deležen treh kazenskih točk, je njegov deseti naslov prvaka zelo ogrožen.

MOTO2 & MOTO3
Dvoboji v preostalih razredih so bili nekoliko v ozadju. Francoz Johann Zarco, ki je že prvak razreda moto2, je z zmago v Sepangu še potrdil svoj primat v tem razredu. Za svetovnim prvakom je drugo mesto osvojil Švicar Thomas Lüthi, tretji pa je bil Nemec Jonas Folger.

V najšibkejšem razredu moto3 pa je zmagal Portugalec Miguel Oliviera, drugi je bil Brad Binder iz Južnoafriške republike, tretji pa Španec Jorge Navarro. Vodilni v skupnem seštevku, Britanec Danny Kent, je bil šele sedmi in ima pred Oliviero le še 24 točk prednosti, tako da bo tudi v tem razredu odločala zadnja preizkušnja sezone.

Marc Marquez Valentino Rossi MotoGP Sepang Malaysia Crash