901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Nina (Melani Mekicar) Njena.si

Melani Mekicar razkrila, kdaj in kje je spoznala ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Zabavno Nm

Angelina brez dojk

Piše: Radio Krka

Čas objave:
14.05.2013 07:29

Filmska zvezdnica in ena najvplivnejših žensk na svetu, Angeleina Jolie, se je iz preventivnih razlogov odločila za odstranitev dojk - mastektomijo.

Igralka se je za dvojno mastektomijo (kirurško odstranitev dojk) odločila zaradi zdravstveno - preventivnih razlogov in po treh mesecih o tem spregovorila javnosti. Angelinina mama Marcheline Bertrand je leta 2007 umrl zaradi raka na jajčnikih.

In ker je igralka podedovala nevaren gen BRCA1, se je odločila za pregled, kjer je zdravnik ocenil, da ima kar 87 odstotkov tveganja za raka dojk in 50 odstotkov tveganja raka jajčnikov, je še povedala Joliejeva.

Z zdravljenjem je igralka začela februarja letos in zaključila 27. aprila. 'V tem času sem lahko ohranila zasebnost in sem opravljala nekatera dela. S tem ko sem svetu razkrila mojo odločitev, upam da bo to koristilo tudi drugim ženskam, ki se soočajo z enakimi zdravstevnimi težavami,' je še povedala Angelina Jolie. Ob tem se je zahvalia svoji družini, soprogu Bradu Pittu, s katerim imate šest otrok, saj ji je vseskozi stal ob strani.

"Počutim se močno, saj sem sprejela pogumno odločitev, ki na noben način ne zmanjšuje moje ženskosti," je še povedala in dodala, da želi s svojo odločitvijo pomagati oz. opogumiti ženske, ki imajo potrjeno anamnezo raka dojk ali jajčnikov, da se o tem dodatno informirajo in obiščejo zdravnika, ter se posvetujejo pri pomemebni odločitvi," dodaja Joliejeva.


O genu BRCA1

BRCA1 (krajšava za breast cancer 1, angl. rak dojke 1) je prvi odkriti gen dovzetnosti za raka dojke. Gre za tumor zavirajoči gen, ki zapisuje beljakovino tipa 1 dovzetnosti za raka dojke, odgovorno za popravljanje napak v DNK.

V 5 do 10 % vseh primerov raka dojke gre za dedno obliko bolezni in od vseh dednih rakov dojk so ti posledica mutacij v genu BRCA1 v približno 20 do 40 % (v genu BRCA2 v 10 do 35 %). Pojavnost raka dojk je pri nosilkah/-cih mutacij v genu BRCA1 okrog 50 %, pri njih pa je povečano tudi tveganje za nastanek raka jajčnika, debelega črevesa in prostate.