nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Zabavno Novo mesto

Časovni stroj: 12. marec

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.03.2013 08:42

Kaj imajo skupnega Ana Frank, Atatürk, James Taylor, Matjaž Koželj, Andreja Grašič, Aleksander Klimenko in Zoran Djindjić? Preberite!

  • Leta 1881 se je rodil turški politik, general in državnik Mustafa Kemal paša, imenovan Atatürk - oče Turčije. V Turčiji je uvedel številne politične, gospodarske in socialne reforme, s čimer je Turčijo želel približati zahodni Evropi.
     
  • Leta 1945 je v koncentracijskem taborišču Bergen-Belsen skupaj z več tisoč Judi umrla Ana Frank, Nemka judovskega rodu, ki se je rodila 12. junija 1929 v Frankfurtu. Leta 1933 se je njena družina zaradi vse večjih nacističnih groženj preselila v Amsterdam. Ko so nacisti zasedli tudi Nizozemsko, se je Anina družina skrila v skrivno sobo v stavbi, kjer je delal njen oče Otto. 12. junija 1942 je Ana začela pisati dnevnik in ga pisala vse do 1. avgusta 1944, ko so jih po izdaji našli vojaki in jih poslali v koncentracijska taborišča. Pokol je preživel le njen oče, ki se je po koncu vojne vrnil v Amsterdam, našel njen dnevnik in ga objavil. Dnevnik so objavili v številnih jezikih, postal pa je ena najbolj branih knjig na svetu.
     
  • Leta 1948 se je rodil ameriški glasbenik James Taylor, petkratni dobitnik nagrade grammy.
     
  • Leta 1970 se je rodil Matjaž Koželj. Mariborski plavalec je največji uspeh dosegel leta 1989, ko je na evropskem prvenstvu v 50-metrskih bazenih osvojil bronasto medaljo na 200 metrov delfin.

     
  • Leta 1994 je bila v Angliji prva ženska posvečena v duhovnico.
     
  • Leta 1998 je Andreja Grašič na biatlonski tekmi za svetovni pokal v Hochfilznu osvojila drugo mesto, pri čemer je le sekundo zaostala za Nemko Uschi Disl.
     
  • Leta 2000 je umrl 29-letni ruski metalec krogle Aleksander Klimenko, evropski prvak leta 1994 in tretji na svetovnem prvenstvu v Tokiu leta 1991.
     
  • Leta 2003 so v Beogradu ubili srbskega premierja Zorana Djindjića.