franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Zabavno Ljubljana

Lahko postaneš zadet od ljubezni?

Piše: Radio Krka

Čas objave:
15.02.2013 22:41

Čeprav je bil včeraj praznik zaljubljencev, je vprašanje o ljubezni vedno aktualno.

Kaj se dogaja v možganih? V delu možganov imenovanih VTA – ventral tegamental area, se takrat sprošča velika količina dopamina (kemikalije ugodja, kot ji tudi pravijo). Zaljubljeni na ta način doživi neko vrsto „zadetosti“, ki pa ni podobna narkotični zadetosti, je pa prav tako izredno zasvojljiva. Istočasno zaljubljeni možgani doživijo padec nevrotransmiterja serotonina. Ta je odgovoren za nadzor, varuje pred napadi panike in nesigurnosti. Ko ga je premalo, se zmanjša sposobnost nadzora nad nami samimi in postanemo obsesivno osredotočeni na stvari, ki majejo kletko stabilnosti. In ker je ljubezen po definiciji nepredvidljiva, je objekt „ljubezni“ primarna tarča obsesije. V takšnih primerih termin „noro zaljubljen“ ni daleč od resnice.

Ko smo zaljubljeni v nižjo prestavo pade tudi prefrontalna skorja - center za razum. Sočasno, amigdala – ključna komponenta možganskega sistema za odziv na nevarnost, prav tako deluje upočasnjeno. Kaj naredi kombinacija teh efektov? Pripravi človeka, da več tvega, kot bi v sicer normalnem stanju.

A to še ni vse. V možganih lahko koeksistirata tudi ljubezen in poželenje – in ne nujno za isto osebo. Znanstveniki so dognali, kot piše Forbes, da sta čustvi ločeni, a se prepletata med nevrološkimi odzivi v možganih. Obe proizvajata občutek „zadetosti“, sta pa tudi zasvojljivi. Učinkujeta na enake dele možganov, razlika je le v tem, da si lahko zaljubljen v eno osebo, hrepeniš pa po drugi.


Je pa zanimivo, da v moški možganih v stanju zaljubljenosti zaznati večjo aktivnost v vizualnem korteksu kot pri ženskah. Spoznanje je znanstvenike napeljalo k sklepu, da so moški bolj vizualno stimulirani kot ženske. Imajo pa zato zaljubljene ženske izredno dober spomin za podrobnosti. Zakaj? Ker se poveča aktivnost v hipotalamusu (centru za spomin). Rek „ženske si zapomnijo“ torej drži. Poleg tega so za razliko od moških lahko le prijateljice. Lahko ločijo romantično razmerje od prijateljskega, medtem ko moški večinoma želijo več kot le prijateljstvo. Odgovor na starodavno vprašanje ali sta moški in ženska lahko prijatelja se torej glasi: „Odvisno koga vprašaš.“

Ne glede na to, kaj vemo o ljubezni, bo vedno ena najmočnejših vezi na tem planetu. Tako ali drugače.