Princ Harry, princ William Svet24.si

Tako slabi so odnosi med Williamom in Harryjem ......

himars Svet24.si

Bo to novo orožje, s katerim bodo Ukrajinci ...

Janez Janša Necenzurirano

Veliki poraženec #komentar

jansa logar pl Reporter.si

Razkrito ozadje Logarjeve kandidature: Janša ...

doncic 12 Ekipa24.si

Ga je želel ubiti?! Allen s koleni nad Dončića,...

diana Odkrito.si

Škandali, ki bi jih kraljeva družina najraje ...

Luis Enrique 22 pm Ekipa24.si

Srce parajoče besede o umrli hčerki: Španski ...

Zabavno ZDA

Po novem - bananine počitnice!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
02.11.2012 22:11

Namesto krompirjevih počitnic bodo kmalu bananine! Zaradi segrevanja ozračja bi namreč krompir lahko nadomestile banane.

Po prepričanju strokovnjakov bi lahko banane nadomestile krompir v številnih državah v razvoju. Z dvigom temperature se bodo ljudje morali navaditi tudi na nov jedilnik. Po napovedih skupine bodo tri najbolj razširjene poljščine glede na kalorije, ki jih zagotavljajo, koruza, riž in pšenica, doživele močan upad pridelka v državah v razvoju. Na krompir, ki najbolje uspeva v bolj hladnem podnebju, pa bo imel dvig temperatur najverjetneje zelo neugoden učinek.

Avtorji poročila tako ugotavljajo, da bi na nadmorskih legah in krajih, kjer so do zdaj gojili krompir, v prihodnje lahko uspevale določene vrste banan. Po prepričanju dr. Philipa Thorntona, enega izmed piscev poročila, to sicer ni univerzalna rešitev, bi jo pa lahko uporabili v veliko primerih. Seveda je pri vsem skupaj veliko vprašanje, kako hitro bodo ljudje spremenili svoje prehranske navade. A kot poudarja Bruce Campbell, direktor inštituta za podnebne spremembe, agrikulturo in prehransko varnost vodilne svetovne organizacije na tem področju, so se podobne spremembe v preteklosti že dogajale. Po Campbellovih besedah še pred 20 leti v nekaterih predelih Azije skoraj nihče ni jedel riža. Zaradi lažje dostopnosti, priprave in predvsem nižjih cen pa so se ljudje nanj zelo hitro navadili.