stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Zabavno Novo mesto

Pomik časa: 28. december

Piše: Radio Krka

Čas objave:
28.12.2012 09:13

Pred 20 leti na današnji dan je Banka Slovenije dala v obtok nov bankovec za 20 tolarjev. Na njem je upodobljen Janez Vajkard Valvasor.

Osnovni motiv sprednje strani bankovca je lik polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja, izdelan v ročni gravuri. Senca profila lika je izpolnjena z mikropisavo.

Na levem delu bankovca je v tehniki globokega tiska odtisnjeno geodetsko šestilo. V vodnem znaku je upodobljen lik J. V. Valvasorja. Na zadnji strani so v globokem tisku odtisnjeni različni deli zemljevida Slovenije in zaključna vinjeta dveh angelov iz knjige J. V. Valvasorja "Slava vojvodine Kranjske". Na levi strani bankovca je napis "Dulcis ex labore fructus".


Še drugi dogodki:
  • Leta 1954 se je v Mt. Vernonu rodil ameriški igralec, ki je leta 1989 prejel oskarja za stransko moško vlogo v filmu Glory, leta 2001 pa za glavno moško vlogo v filmu Dan za trening, Denzel Washington mlajši.
  • Leta 1065 je bil posvečen samostan Westminster.
  • Leta 1612 je Galileo Galilej kot prvi astronom opazoval planet Neptun in njegovo konjunkcijo z Jupitrom. Galileo je zmotno menil, da je Neptun zvezda.
  • Leta 1789 so v ljubljanskem gledališču prvič uprizorili Županovo Micko, komedijo Antona Tomaža Linharta, prvega slovenskega dramatika.
  • Leta 1895 sta brata Luis in Auguste Lumiere v Veliki kavarni v Parizu 30 gledalcem prikazala prve gibljive slike. Prva filmska predstava, za katero je bilo treba plačati, je nosila naslov Odhod iz tovarne in je naletela na velik odmev. Leto prej sta Auguste in Louis Lumiere patentirala t. i. Cinematographe, kombinacijo filmske kamere in projektorja. Slovenski gledalci so si film lahko prvič ogledali 16. novembra leta 1896.
  • Leta 1897 je bila ustanovljena Pathé Cinéma, prva filmska produkcijska hiša na svetu.
  • Leta 1897 so v Parizu premierno prikazali igro Edmonda Rostanda z naslovom Cyrano de Bergerac.
  • Leta 1937 je umrl eden najvidnejših predstavnikov novejše francoske glasbe Maurice Ravel. Za njegova dela sta značilna ritem in instrumentalna barvitost. Njegova najpomembnejša dela so Španska rapsodija, baleti Dafnis in Hloa, Valček, Čarovna beseda, Bolero, opera Španska ura.
  • Leta 1953 se je rodil francoski pianist Richard Clayderman.
  • Leta 1971 se je rodil najboljši italijanski smučarski skakalec vseh časov Roberto Cecon. V svetovnem pokalu je dobil šest tekem, v skupnem seštevku sezone 1994/95 pa je zasedel 2. mesto. Na svetovnih prvenstvih v poletih je bil dvakrat bronast (leta 1992 v Harrachovu in dve leti pozneje v Planici). Športno pot je končal marca 2003 v Planici.
  • Leta 1981 se je rodila angleška igralka Sienna Miller.
  • Leta 1981 se je v Norfolku, v ameriški zvezni državi Virginija, rodil prvi ameriški otrok iz epruvete.
  • Leta 1997 je Švedinja Ylwa Nowen še tretjič zapored zmagala v slalomu za svetovni pokal. Po zmagah v Val d'Iseru in na prvem slalomu v Lienzu je bila najhitrejša tudi na drugem slalomu v tem avstrijskem zimskošportnem središču. Drugo mesto je zasedla Američanka Kristina Koznick, tretje pa Italijanka Deborah Compagnoni. Urška Hrovat je bila z zaostankom 83 stotink sekunde četrta. Špela Pretnar je zasedla sedmo, Alenka Dovžan pa 13. mesto.
  • Leta 2004 je umrla Susan Rosenblatt - Susan Sontag, ameriška pisateljica, filozofinja in politična aktivistka. Rodila se je leta 1933.