profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Zabavno Novo mesto

V noči na torek poglejte v nebo

Piše: Radio Krka

Čas objave:
12.12.2015 18:56

V sredini decembra bomo doživeli enega najlepših meteorskih rojev v celem letu. T.i. Geminidi se namreč z lahkoto primerjajo s precej bolj poznanimi poletnimi Perzeidi.Res pa je, da se pojavijo v času, ko imamo pri nas mrzlo zimo, zato imajo tudi nekaj manj občudovalcev. Največ jih bomo opazili v noči iz 14. na 15.december.

Pojavljajo se vsako leto v sredini decembra in običajno jih lahko ob vrhuncu aktivnosti opazimo do 120 v eni uri. Meteorji tega roja so v primerjavi z ostalimi roji relativno počasni, zato nam ponujajo lepe nebesne predstave, obenem pa so zelo fotogenični. Hitrost meteorjev v atmosferi je 35 km/s.

Vir drobcev, ki povzročajo meteorski roj, izvira iz asteroida 3200 Phaethon. Najverjetneje gre za komet, iz katerega je izhlapela vsa zmrznjena snov. Sedaj je sestavljen zgolj še iz kamenja, zato v bližini Sonca ne razvije plinskega ali prašnega repa, ki sta značilna za komete. Okoli Sonca Phaethon prepotuje v 523,5 dneh.

V primerjavi s popularnimi poletnimi Perzeidi meteorji iz roja Geminidov za sabo ne puščajo svetle sledi. Namreč drobci, iz katerih nastanejo Perzeidi, so ostanki kometa, kjer je še dovolj ledu. Ta v stiku z našo atmosfero pušča sled. Geminidi so kamniti, praktično brez ledu, zato za meteorjem ne ostaja svetla sled. So pa zaradi njihove kamnite narave bolj pogosti svetlejši predstavniki kot pri Perzeidih.

Kdaj opazovati?

Meteorji iz roja Geminidov se bodo začeli pojavljati od 4. decembra naprej, videli pa jih bomo lahko tam do 17. decembra. V tem času Zemlja potuje skozi potok delcev, ki jih na svoji orbiti za sabo pušča asteroid Phaethon. Vrhunec aktivnosti doseže v noči iz 14. decembra ob 20h po našem času. Takrat Zemlja potuje skozi najgostejši del tega potoka.

Dvojčka v naših krajih te dni vzhajata okoli 18. ure, takrat pa se že začne astronomska noč. Tako se na opazovanje lahko odpravimo že v poznem popoldnevu, meteorji pa bodo aktivni do jutra.