robert golob bobo7 Svet24.si

Jasno je, da bo Golob prevzel že oblikovano ...

truplo, simbolična Svet24.si

Policisti ugotovili identiteto ženske, ki so jo ...

jordan smrt Svet24.si

Umrla zvezdnica resničnostnega šova

mozina jansa Reporter.si

»Ko sem Možino prosil, naj podpre Reporter z ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Koalicija v amnestijo Janše, Počivalška in ...

Tanja Ribič Odkrito.si

Tanja Ribič - zdaj počne TO ...

dalila jakupovic Ekipa24.si

Slovenska tenisačica KOLAPSIRALA ZARADI ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

AVDIO: Krka ob enih - Cesta Dvor - Soteska spet odprta

Piše: M.K.

Čas objave:
11.10.2019 13:05

V informativni oddaji Krka ob enih, je bila danes z vami Martina Kuplenk.

SVET NA KRKI:  Prekomerna telesna teža je eden izmed najbolj perečih zdravstvenih problemov moderne družbe, opozarjajo ob današnjem svetovnem dnevu debelosti. Nevarnost predstavljajo maščobne celice, ki se postopoma nalagajo tudi okoli notranjih organov. Debelost opredelimo na več načinov. Eden izmed njih je merjenje obsega trebuha. Meri se v višini popka. Ženske naj bi izmerile vrednosti pod 80 centimetrov, moški pa pod 94 centimetrov. Več na radiokrka.si .

Danes je svetovni dan deklic, ki letos poteka pod sloganom Moč deklic je neustavljiva. Sklad ZN za otroke (Unicef) ob tej priložnosti poudarja, da so deklice neustavljive, saj v sebi nosijo izjemno moč in energijo, s čimer lahko uresničijo svoj polni potencial, če imajo enake možnosti. Vsako leto se poroči 12 milijonov deklic, mlajših od 18 let, zato se njihovo otroštvo prezgodaj konča. 130 milijonov deklic, starih od 6 do 17 let, ne hodi v šolo, več 10.000 deklic pa je prisiljenih sodelovati v oboroženih skupinah.

KRKA DOMA: Na državni cesti Žužemberk-Novo mesto, med Dvorom in Sotesko, so včeraj sprostili promet. Cesto konec septembra zaprli zaradi proženja skal s strmega pobočja ob gradnji suhokrajnskega vodovoda. Dela so končali varno, hitro in skladno z napovedanim rokom. Celotna naložba bo brez davka stala 37 milijonov evrov, 85 odstotkov denarja zanjo pa bodo dobili iz evropskih virov in od države. Gradnja sekundarnih vodov jih bo stala še dodatne približno štiri milijone evrov. Sicer pa bodo še najmanj pol leta po končani gradnji izvajali individualne priklope in druge postopke.

V Knjižnici Mirana Jarca je bilo včeraj 15. strokovno srečanje niza Knjižnica - igrišče znanja in zabave, ki ga novomeška knjižnica in Mestna knjižnica Ivana Gorana Kovačića iz hrvaškega Karlovca pripravljata izmenično. Letošnje strokovno srečanje je potekalo pod geslom Koliko je vredna moja knjižnica. Izpostavili so vprašanja kot, kaj se je zaradi delovanja knjižnic spremenilo, kdo bi jih pogrešal, če jih ne bi bilo, zakaj bi jih pogrešali in kakšno vrednost ustvarjajo za družbo. V knjižnici v Karlovcu imajo oddelek slovenskih knjig. Posebnost novomeške pa so zelo bogat domoznanski oddelek in posebne zbirke njenega ustanovitelja Boga Komelja.

V Posavju se bosta projektom, s katerimi želijo območni partnerji okrepiti prehranjevanje z domačimi sladkovodnimi ribami, ribogojstvo, ribištvo in turistično ponudbo, povezano s sladkovodno akvakulturo, pridružila še dva. Prinesla bosta tudi nekaj novih delovnih mest. V sklopu prvega, Ribe in narava, nameravajo ustanoviti zavod, ki bo kot informacijska točka posredoval podatke, kako registrirati ribogojsko dejavnost in skrbel za izobraževanje na temo ribogojstva. V projektu Od ribiča do graščaka, pa želijo z razvojem inovativnega turističnega produkta zagotoviti nov ali dodaten vir prihodkov v ribogojstvu. Omenjeni dvoletni projekt bodo končali spomladi 2022.

Več v oddaji  "Krka ob enih"

Krka ob enih, 11.10.2019

Informativna oddaja Radia Krka ob 13. uri