profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Častni občan Straže Borut Likar

Piše: R.K.

Čas objave:
24.04.2023 13:00

V današnji osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Častni občan Straže Borut Likar; Ekipa prve pomoči OŠ Vavta vas najboljša tudi v regiji; Daj se nasmej na OŠ Bršljin.

SVET NA KRKI

Javna agencija Spirit Slovenija je v petek v uradnem listu in na spletni strani objavila natečaj za podelitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model podjetnic začetnic. Na voljo je 300.000 evrov, Spirit pa želi nagraditi 100 najboljših poslovnih modelov in tako tem podjetnicam pomagati na začetku poti. Do sredstev so upravičene podjetnice, ki so od 1. januarja 2022 do najpozneje en dan pred prijavo na razpis ustanovile podjetje, v katerem imajo vsaj 51-odstotni delež.

V petkovem maratonu nadzora hitrosti, ki je potekal na 600 lokacijah po vsej Sloveniji, so policisti skupaj ugotovili 897 prekoračitev hitrosti, največ, 583 v naseljih. 639 voznikom so izdali plačilni nalog ali pa bo zoper njih izveden ustrezen prekrškovni postopek, 146 jih je globo plačalo na kraju, 112 voznikov pa je bilo opozorjenih.

KRKA DOMA

V Straži so ob občinskem prazniku v soboto podelili občinska priznanja. Naziv častnega občana so podelili Borutu Likarju, za njegov prispevek pri nastajanju občine Straža ter doprinos k razvoju lokalne skupnosti, za aktivno delovanje v občinskem svetu ter raznih odborih. Dejal je, da mu priznanje veliko pomeni. Priznanje Alojzija Pirca je prejel Albin Kregar za delo v štirih mandatih občinskega sveta še posebej na področju gospodarstva in ekonomije. Pomemben je tudi njegov prispevek pri razmahu vodnih športov, posebej raftinga med mladimi. Podelili so tudi dva priznanja Jožeta Dularja za delo na področju kulture. Sabina Krštinc je priznanje dobila za uvajanje lutkovnih ter gledaliških abonmajev, ki so se med občani Straže zelo lepo prijeli. Svobodni fotograf Borut Peterlin pa je priznanje prejel za kulturno ustvarjalnost in promocijo Občine Straža v luči fotografskih razstav v Sloveniji in tujini. Prejemnika županovega priznanja sta bila tokrat novomeško podjetje Acer, ki letos obeležuje 30 let poslovanja ter Klub za podvodne aktivnosti Novo mesto ob 50-letnici delovanja ter 30-letnici organiziranja čistilnih akcij na reki Krki. Posebna zahvala iz rok župana Dušana Krštinca pa je šla za uspešno 30 letno delo Glasbeni šoli Lipičnik ter Društvu vinogradnikov Straža.

Na med regijskem preverjanju znanja iz prve pomoči, ki je bilo minulo soboto v OŠ Leskovec pri Krškem, so svoje znanje pokazale ekipe iz OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, OŠ Boštanj, OŠ Vavta vas, OŠ Podzemelj in Metlika in OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert. Osnovnošolske ekipe prve pomoči so najprej preverjale teoretično znanje, nato pa so se v veliki športni dvorani preizkusile še na treh prikazih nesreč. Poškodovanci so bili vsi udeleženi v potresu, kar je bila rdeča nit tokratnega praktičnega dela preverjanja ekip prve pomoči. Največ znanja med osnovnimi šolami iz regije so pokazali člani ekipe prve pomoči OŠ Vavta vas, ki se bo udeležila državnega preverjanja v soboto, 13. maja v Kopru.

V novomeški OŠ Bršljin jutri ob 17. uri pripravljajo dobrodelni koncert z naslovom Daj se nasmej. Zbrana sredstva bodo namenili za Šolski sklad. Nastopili bodo Omar Naber, Dan D, Gušti, Leyre, Poseben gušt, Tina Marinšek, Gašper Rifelj, Bort Ross, Plateau, Pogum, Tretji Kamu, Matej Lebič, Sandi Ravbar, Otroška plesna skupina, Pevski zbor OŠ Bršljin in učiteljska pevska zasedba.