Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH

Krka ob enih: Jek 2 morda že leta 2035

Piše: R.K.

Čas objave:
25.01.2023 13:03

Danes v osrednji informativni oddaji Krka ob enih: Skupina GEN lani uspešno, Jek 2 morda že leta 2035; Jutri novomeški svetniki o povišanju cen vrtca; Na FIŠ tekmovanje iz znanja računalništva in spletnih tehnologi

SVET NA KRKI

Lani je bilo v turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji zabeleženih 5,87 milijona prihodov turistov, kar je 46,6 odstotka več kot v letu prej. Turističnih prenočitev je bilo 15,59 milijona in s tem 38,5 odstotka več kot v letu 2021, je danes objavil statistični urad.

Policija znova opozarja na nevarnost prevar v spletnem in mobilnem bančništvu. Nazadnje se je primer zlorabe zgodil v torek, ko je bilo oškodovanki z vpisom bančnih podatkov preko povezave, prejete po lažnem SMS sporočilu, odtujenih okoli 700 evrov, so sporočili s Policijske uprave (PU) Maribor.

KRKA DOMA

Skupina Gen je lani ustvarila 4,1 milijarde evrov prihodkov, potem ko jih je predlani okoli 3,5 milijarde evrov. Kljub zahtevnim razmeram je poslovala s čistim dobičkom, ki je po oceni znašal 23 milijonov evrov, so sporočili iz podjetja Gen energija. Leto prej je imela skupina 105,6 milijona evrov čistega dobička. Negativno so na poslovanje vplivali nižja proizvodnja hidroelektrarn zaradi suše, nakup nadomestne energije v času remonta Nuklearne elektrarne Krško (NEK) in za pet dni daljši remont, kot je bilo načrtovano, ter regulacija cen za gospodinjstva in male poslovne odjemalce. Za gospodinjstva so že pred regulacijo fiksirali ceno do konca leta, ki je bila nižja od regulirane, vpliv pri malih poslovnih odjemalcih pa so uspeli kompenzirati z dobrim poslovanjem družbe Gen-I, ki trži elektriko. Pozitivni pa so bili učinki iz mednarodnega trgovanja, ohranjanje proizvodnje v NEK kljub suši, višja proizvodnja v Termoelektrarni Brestanica (TEB) in preseganje načrtov pri postavitvi samooskrbnih sončnih elektrarn. Poslovni direktor družbe Gen Danijel Levičar pa je povedal, da bi lahko drugi blok krške nuklearke oziroma Jek 2 začel delovati leta 2035.

Jutri bodo imeli na seji občinskega sveta Mestne občine Novo mesto svetniki na mizi tudi predlog sklepa o določitvi cen programov in rezervacij v javnih vrtcih in vrtcih s koncesijo. Vzroki za posredovanje novega predloga cen s strani novomeških vrtcev so bistveno povišanje stroška dela, rast cen življenjskih potrebščin in znatno višji stroški energentov ter posledično podražitve vseh stroškov materiala in storitev ter podražitev živil, je povedal novomeški župan Gregor Macedoni. Predvidena podražitev je za 13 odstotkov. S sprejetjem nove predlagane cene se bo vrtec za starše, ki plačujejo 35  odstotkov programa v 1. starostnem obdobju cena zvišala za dobrih 22 evrov.

Znanja s področja računalništva in spletnih tehnologij so vedno bolj iskana in cenjena, mladi pa se v velikem številu odločajo za študij informatike, računalništva in sorodnih smeri. Da bi jih še dodatno motivirali k pidobivanju novega znanja in utrjevanju že obstoječega, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu jutri pripravlja tekmovanje iz znanja računalništva in spletnih tehnologij za dijake 3. in 4. letnikov regionalnih srednjih šol. Na dogodku, ki bo potekal na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu, pričakujejo udeležbo preko 40 dijakov, ki bodo tekmovali v dveh kategorijah. Prva kategorija bo vsebovala naloge iz znanja spletnih tehnologij, druga kategorija pa standardne naloge iz programiranja v izbranem programskem jeziku

Osrednja informativna oddaja 25.1.2023