profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

KRKA OB ENIH Novo mesto

Krka ob enih – V letošnjem poletju več utopitev. Previdno!

Piše: Radio Krka

Čas objave:
18.08.2021 13:05

V informativni oddaji "Krka ob enih" sem bila danes z vami Mojca Prosenc.

SVET NA KRKI:
Farmacevtska korporacija Pfizer, ki je prva razvila cepivo proti covidu-19, je v boju proti pandemiji naredila nov korak. Že nekaj časa namreč razvija zdravilo, s katerim bi zdravili okužbo s koronavirusom. Po besedah slovenskega biokemika Romana Jerala so do zdaj znani javni podatki o razvoju obetavni, zdravilo pa bo lahko na trgu že konec leta.

Kranjski policisti pozivajo k previdnosti in varni souporabi prometnih površin. Pri tem še posebej pozivajo kolesarje, da so bolj previdni in poskusijo bolje predvidevati situacije v prometu. V torek so namreč obravnavali dve, med vikendom pa kar 12 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji.


KRKA DOMA:
V letošnjem poletju je več utopitev, policisti zato svetujejo previdnost. Zadnji primer so obravnavali v ponedeljek v Izoli, ko je umrl je 58-letnik iz Novega mesta. Ta se je odpravil v vodo, da bi zaplaval, a sta reševalca malo zatem opazila, da je "nagnjen naprej, z glavo v vodi." Nemudoma sta ga izvlekla iz vode in ga pričela oživljati, a je kljub temu umrl. Policisti zato vsem svetujejo, naj ravnajo previdno in poskrbijo, da bo ohladitev varna. Ne skačite v vodo, če ne poznate njene globine, ne plavajte daleč sami, budno pazite na otroke. Če opazite, da kdo v vodi potrebuje pomoč, mu vrzite nekaj, na kar se bo lahko oprijel, če ne kaže znakov življenja, ga izvlecite, začnite z oživljanjem in pokličite na številko 112 ali 113.

V kočevski občini je postavljenih že 12 knjigobežnic. Z raznolikim in zanimivim čtivom so jih napolnili s pomočjo tamkajšnje knjižnice, včasih pa se v njih najdejo tudi knjige, ki jih prinesejo občani. Nekaterim ob otroških igriščih so dodali simpatična medvedja ušeska, ki nakazujejo, da so namenjene predvsem mlajšim.

Na Banovini pri Podčetrtku so odprli center za promocijo vin, kulture in turizma. V centru je združena ponudba območja Šmarsko virštanjske vinske turistične ceste, obiskovalci pa bodo lahko spoznavali dediščino vinogradništva in vinarstva tega območja.

V naših krajih se je spet treslo. Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so v bližini Šmarjeških Toplic zjutraj ob 7.20 zabeležili šibek potresni sunek, magnitude 2,0, ki so ga čutili številni prebivalci v Šmarjeških Toplicah in Novem mestu, pa tudi posamezniki v Trebnjem, Mirni Peči, Straži, Šentjerneju, Kostanjevici na Krki, Škocjanu in občini Mokronog - Trebelno.

Osrednja informativna oddaja, 18.8.2021

Krka ob enih