Ilyushin Il-96-300 Svet24.si

"Putinovo letalo" pristalo v Švici

Robert E Crimo III Svet24.si

Strelec načrtoval še en napad

Viktor-Vrecar-2021-e1611911492595 Necenzurirano

Prihaja energetska kriza, uprava HSE pa želi ...

tonin cigler kralj horvat nsi bobo Reporter.si

Janševa peta kolona: ti ljudje so razlog, da se ...

roglic 22 pm Ekipa24.si

Primož Roglič osupnil s podrobnostmi glede ...

mark Zuckerberg Odkrito.si

Konec ali novi začetek!?

Roglič Ekipa24.si

Ste že videli to?!? Tako si Primož Roglič ...

Kronika

Kolesar padel in se poškodoval

Piše: R.K.

Čas objave:
18.05.2022 13:08

Policisti Policijske uprave Novo mesto so intervenirali v 52 nujnih primerih in na številko 113 prejeli 168 klicev. Obravnavali so prometno nesrečo z lažjimi telesnimi poškodbami in šest prometnih nesreč, v katerih je nastala premoženjska škoda. Zasegli so vozila dvema kršiteljema cestno prometnih predpisov, ki nimata veljavnih vozniških dovoljenj. Posredovali so zaradi 13-ih kršitev javnega reda in miru na javnih krajih in v zasebnih prostorih. S področja kriminalitete so obravnavali sume kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari in tatvin. Posredovali so zaradi nezakonitih prehodov državne meje.

Zasegi vozil

Policisti PP Črnomelj so med kontrolo prometa v Semiču ustavili voznika osebnega avtomobila VW golf, na katerem ni bilo nameščenih registrskih tablic. Med postopkom so ugotovili, da 27-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil, katerega so zasegli. Zoper 27-letnega voznika bodo zaradi kršitev cestno
prometnih predpisov podali obdolžilni predlog. Nekaj pred 18. uro so policisti PP Šentjernej v Hrastju ustavili voznika
kmetijskega traktorja. 50-letni voznik, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, je imel v litru izdihanega zraka 0,65 miligramov alkohola. Traktor so mu zasegli in o kršitvah z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Padec kolesarja

Okoli 19.30 so bili obveščeni, da v bolnišnici oskrbujejo moškega, ki naj bi se poškodoval v prometni nesreči. Policisti PP Novo mesto so ugotovili, da je 64-letni moški kolesaril po Andrijaničevi cesti. Zaradi vožnje preblizu desnemu robu je izgubil oblast nad kolesom, trčil v drog javne razsvetljave in padel.

V zadnjih letih se je na območju Policijske uprave Novo mesto povečalo število kolesarjev udeleženih v prometnih nesrečah. V lanskem letu so bili kolesarji udeleženi v 73 prometnih nesrečah (65 v letu 2020). En kolesar je izgubil življenje (0 v letu 2019), 18 jih je utrpelo hude telesne poškodbe (10 v letu 2019) in 48 lažje poškodbe (51). V več kot 60% je bilo ugotovljeno, da so za nesreče odgovorni kolesarji. Med vzroki so prevladovali neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje in
vožnja pod vplivom alkohola.

Vse do 18. junija po vsej državi potekajo aktivnosti za večjo varnost kolesarjev, s katerimi želijo policisti vplivati na vse udeležence v prometu, da bi upoštevali cestno prometne predpise. Policisti bodo preverjali ali kolesarji upoštevajo prometna pravila, pozorni pa bomo tudi na kršitve voznikov motornih vozil, ki največkrat ogrožajo kolesarje zaradi neupoštevanja pravil o prednosti, nepravilnega prehitevanja in neprilagojene hitrosti. Pogosteje bodo preverjali tudi psihofizično stanje kolesarjev in ostalih udeležencev. Policisti vse pozivajo k strpni vožnji in večji previdnosti na cestah.

KRIMINALITETA

Tatvine

V naselju Mala Dolina na območju PP Brežice je med 13. 5. in 17. 5. nekdo iz premičnih semaforjev odtujil štiri akumulatorje.

Z dvorišča gospodarskega objekta v Škrjančah pri Nove mestu je v noči na 17. 5. neznanec odtujil štiri pogonske gredi in električne vodnike. Lastnika je oškodoval za okoli 900 evrov.

MEJNE ZADEVE IN TUJCI

Nezakoniti prehodi državne meje

Policisti so med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Loč (PP Brežice) izsledili in prijeli pet državljanov Kube. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.