Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Kronika Novo mesto

VIDEO: Ob krajših dnevih je za pešce pomembna tudi boljša vidljivost

Piše: STA

Čas objave:
09.11.2018 08:42

Pešci so med najbolj ogroženimi udeleženci v prometu. Policisti ugotavljajo, da so pešci pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil. A veliko nesreč se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. V mesecih, ko tema nastopi prej, je še toliko bolj pomembno, da pešci poskrbijo tudi za svojo vidnost.

Pešci so namreč še pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah v jesenskih in zimskih mesecih, ko so vremenske razmere neugodne, na primer zaradi megle ali dežja, svetli del dneva pa je krajši. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise, opozarjajo na policiji.

Na policiji tako pešcem svetujejo nekaj ukrepov, s katerimi lahko tudi sami prispevajo za svojo varnejšo udeležbo v prometu. "Poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešcev, na primer odsevne trakove in kresničke. Upoštevajte prometne predpise, prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih, kjer ti obstajajo, oziroma ob levem robu vozišča v smeri hoje. In poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu," svetujejo pešcem.

Voznike pa policisti opominjajo, naj imajo v zavesti, da so na cestah tudi pešci, jim odstopijo prednost in hitrost prilagodijo razmeram ter dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. "Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, na primer pred šolami, v naseljih, vozite še posebej previdno. Izven naselij pa vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču," še svetujejo policisti.