brioni, brionka, ladja Svet24.si

FOTO: Ob močnem neurju potonila ladja Brionka

MOTORIST Svet24.si

Previdno na dvokolesnikih, prihaja najbolj nevarno...

Screenshot 2023-03-26 at 22.26.53 Necenzurirano

"Zdravnik mi je rekel: plačaj 650 evrov ali pa ...

jerca legan milan cvikl m24 Reporter.si

Ločitvena vojna za luksuzno vilo: Umazano ozadje ...

primoz roglic lev Ekipa24.si

Kakšen kralj! Rogličev sin po dirki zasenčil ...

electra-elite Odkrito.si

Electra Elite - TAKO zasluži 1000 € na uro!

georgina rodriguez Ekipa24.si

Srhljivo razkritje Ronaldove izbranke: "Mali Angel...

Kultura Novo mesto

V novomeškem Simulakru razstava Odstotnosti-prisotnosti Boruta Krajnca

Piše: STA

Čas objave:
18.03.2023 09:10

V galeriji Simulaker v Novem mestu so sinoči ob 19. uri odprli razstavo Odstotnosti-prisotnosti ljubljanskega fotografa Boruta Krajnca. Njegova razstava predstavlja raziskovanje meja med praznino, pritiskom in prehodom. Govori o krhkosti družbenih struktur, nestanovitnosti okoliščin in o možnostih človeštva, da se prilagodi in preživi.

Galerijska postavitev združuje tri konceptualno povezane serije Krajnčevih fotografskih del, ki se ukvarjajo s ključnimi sodobnimi temami, so sporočili iz Simulakra.

Njegov cikel Praznine (2004-2008) se navezuje na finančno krizo in njene daljnosežne posledice, cikel Pritisk (2020) razmišlja o krizi tiskanih medijev, cikel Prehajanje (2020-2021) pa se ukvarja z zdravstveno krizo in posledicami pandemije covida-19.

"Umetnikova dela zajemajo bistvo tega novega obdobja, časa pospešenih sprememb, odsotnosti in prisotnosti, krhkosti in nemira," so dodali.

Krajnc raziskuje gonilo v ozadju nedavnih gospodarskih in družbenih tranzicij, ki so neizogibno povezane s kriznim kapitalizmom. Njegova razstava je svojevrsten vizualni prikaz tega, kako je ta vplival na svet, Krajnc pa poglobljeno razkriva prazne prostore in nove vsebine, ki jih je prineslo obdobje različnih prehajanj.Razstava je povabilo gledalcem, da se soočijo z lastno resničnostjo in razmislijo o tem, kaj je bilo v teh drastičnih časih preobrazbe izgubljeno, pa tudi pridobljeno. Na koncu poziva k razmisleku, kakšna bo nova normalnost, so še zapisali v Simulakru.

Razstava bo na ogled do 8. aprila.

Borut Krajnc se je leta 1964 rodil v Ljubljani. Je fotoreporter tednika Mladina in dokumentarni fotograf. Od 90. let prejšnjega stoletja obravnava družbeni in politični prehod, razvoj slovenske družbe in države, tudi vojno v Sloveniji ter vzpostavitev novega gospodarskega in družbenega sistema, vključevanje v EU in uvedbo evra.

S svojo fotografijo se odziva na lokalne in globalne socialnopolitične pojave. Poglobljeno obravnava odnose med politiko in gospodarstvom ter pri tem uporablja konceptualni in dokumentarni pristop. S ciklom Praznine (2008) je sodeloval v več mednarodnih projektih. Predstavili so ga v British Journal of Photography. Izdal je fotografsko knjigo Politika v obliki koledarja. Razstavlja v domovini in tujini. Njegove fotografije so v zbirki Kabineta slovenske fotografije pri Gorenjskem muzeju in v fotografski zbirki Moderne galerije v Ljubljani.