Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

LOKALNE VOLITVE 2018 Šmarješke Toplice

V Šmarjeških Toplicah županska kandidata izenačena, obeta se žreb

Piše: STA

Čas objave:
03.12.2018 13:43

V županski tekmi v Šmarjeških Toplicah je po prištetju glasovnic, ki so prišle po pošti, rezultat med aktualno županjo Bernardko Krnc in njenim izzivalcem Marjanom Hribarjem neodločen. Oba sta zbrala po 1016 glasov. Zakon v takih primerih predvideva žreb, kar bi bilo prvič na županskih volitvah pri nas.

Hribar je za STA danes povedal, da se bo o morebitni pritožbi odločil po objavi uradnega izida. Kot je dejal, naj bi pritožbo sicer napovedala protikandidatka Krnčeva, ki pa se na telefonske klice STA za zdaj ni odzvala.

Zasedanje šmarješke volilne komisije in objavo uradnega izida Hribar neuradno pričakuje v sredo. "Počakal bom na odločitev volilne komisije in se nato odločil, kaj in kako," je še dejal.

Predsednik šmarješke volilne komisije Fredi Bančov je STA povedal, da so danes odprli glasovnici, ki sta prispeli po pošti, in ugotovili, "da je bila v obeh izražena volja, da se glasuje za Bernardko Krnc".

Ker to pomeni neodločen izid oz. po 1016 glasov za vsakega kandidata, bodo sledili morebitni ugovori, potem pa bodo videli, kako naprej, je napovedal. Po neuradnih podatkih državne volilne komisije naj bi bilo sicer 12 glasovnic neveljavnih, skupaj pa je glas oddalo 2044 volivcev.



Na govorice, ki jih je objavil radio, da naj bi Krnčeva v nedeljo prejela tri in ne dveh glasov manj od njenega tekmeca in da naj bi v imenu opravilno nesposobnih glasovali drugi, se je predsednik volilne komisije odzval s pojasnilom, da je volilna komisija glasovnice pregledala, "tako kot to zahteva zakon", in da omenjenih govoric za zdaj ne želi komentirati.

Preštevanje glasovnic so po poročanju radia prav zaradi tesnega izida sicer v nedeljo večkrat ponovili. Razlika med Hribarjem in Krnčevo je bila tesna že v prvem krogu, saj jo je Hribar takrat prehitel za le 26 glasov.

V primeru enakega števila glasov za kandidate zakon o lokalnih volitvah predvideva žreb. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo, ga opravi občinska volilna komisija, nanj pa povabi predstavnike kandidatov, med katerimi bo izvedla žreb.

V primeru ugovora mora občinska volilna komisija o tem odločiti najpozneje četrti dan od dneva glasovanja. K morebitnemu ponovnemu štetju pa povabi predstavnike kandidatov oziroma list, ki jih ugovor zadeva. Ponovno štetje opravi volilni odbor z volišča, za katerega je vložen ugovor, pri štetju pa so prisotni člani občinske volilne komisije.