Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Brežice

FOTO: Okus po medu v Knjižnici Brežice

Piše: Andreja Dvornik, Knjižnica Brežice

Čas objave:
18.10.2018 06:17

V Knjižnici Brežice so v goste povabili čebelarja Marka Ferenčaka iz Čebelarstva Ferenčak.

Radovednost otrok je najprej prebudila najprej knjižničarka Vera s pravljico Kdo medvedom krade med, kjer so skoraj do zadnje strani čakali, da so izvedeli, kdo se ponoči sladka v medvedji shrambi. 

Mladi bralci skupaj s starši in knjižničarke so vedoželjno poslušali čebelarja inopazovali pripomočke za čebelarjenje. Predstavil jim je dele čebeljega doma –panja, življenjski cikel čebel, člane čebelje družine in njihove vloge, pomen čebel zaživljenje ljudi, kako nastaja med, zakaj ga poznamo toliko vrst … Ob čebelah pa sospoznali tudi poklic čebelarja, njegovo delo in kako pomembna je vsakodnevna skrbza čebeljo družino.
Izvedeli so, da čebele nikoli ne spijo, kar je razlog za rek »priden kot čebela«. Takopridni so bili včeraj vsi prisotni, saj so za konec lahko okušali različne vrste medain ga primerjali. Po koncu sladkanja so si izmenjali vtise, kateri med jim je bilnajbolj všeč. Kot smo si različni ljudje, so tudi naši okusi različni. Čebele pridnedelavke pa letijo iz panja na vse strani čebelnjaka in nabirajo med od pomladi dojeseni, pristajajo na medovitih rastlinah in v panju iz nektarja delajo med. Ni pa toedini njihov proizvod. Nekoč, ko še ni bilo elektrike, so uporabljali sveče. Otroci so izsatnic in stenja izdelali okrasno svečko, ki jih bo spominjala na druženje v knjižniciin na delo pridnih čebel. Da bo med mogoče okušati tudi doma, pa je poskrbel
čebelar Marko.