Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice NM

FOTO: Prelep suhokranjski jamski svet

Piše: Radio Krka

Čas objave:
06.04.2013 22:19

Kulturno društvo Hinje in Jamarski klub Novo mesto sta nocoj v gostilni Krnc v Hinjah pripravila zanimivo predavanje o jamskem svetu.

Jamski svet ter podrobneje suhokranjski podzemni svet, sestavljen iz nižjih planot na obeh straneh Krke ter same doline zgornje reke Krke, vrezane v karbonatne kamnine, so na zanimiv način predstavili predsednik JK Novo mesto Klemen Mihalič, jamarja Mihael Rukše in Borivoj Ladišić.

V zahodnem delu Suhe krajine sta globlji in večji jami Šolnovo brezno, ki leži severozahodno od Prevol in Zvrnilca, tudi Rzarjevo brezno, ki leži blizu vasi Ratje. »V tem delu Dolenjske je ogromno jam neobdelanih, ki so posebej okoli Hinj slabo raziskane,« je povedal predsednik Klemen Mihalič in dodal, da se tudi v tem delu Suhe krajine, globoko pod površjem pretakajo podzemeljski vodni tokovi, ki vodijo od Poloma vse do izvira Šice pri Stavči vasi. Prisotni so lahko videli prelepe fotografije podzemeljskega sveta okoli Hinj, Prevol in okolice. Jame in brezna predstavljajo izjemno naravno danost, ki jo člani društva dnevno odkrivajo in pri tem pogosto naletijo na številne odpadke.


Tudi v hinjskem koncu je vse več zanimanja za jamarstvo, saj je v klub včlanjenih že par članov. Prav zato je tudi v tem delu organiziran jamarski tečaj na katerem jamarji začetniki spoznajo osnove jamarstva, značilnosti kraškega sveta ter pridobijo prve dragocene izkušnje pri raziskovanju jam.