jasmina kandorfer Dobra karma

"Ljudi testiramo in uporabljamo intuicijo," je ...

horoskop_napoved Svet24.si

Horoskop za sredo, 1. aprila

Video Reporter.si

Domoljubna pesem z besedilom premierja Janše ...

koronavirus, slovenija Svet24.si

V torek 39 na novo okuženih, umrli sta dve osebi

sircelj Necenzurirano

Največje "luknje" v megu zakonu

4 Igor Jelen Iggy - foto osebni album Odkrito.si

»Zadnje tri tedne ni bilo nikakršnih opozoril«

delovna-akcija, družina-ržen Njena.si

Luksuz in revščina: So Rženovi pretentali POP TV?

Novice Črnomelj

FOTO: V Secopu proizvodnja stoji

Piše: Radio Krka

Čas objave:
17.01.2013 10:49

V črnomaljskem Secopu delavci tudi danes niso zagnali strojev. Še vedno stavkajo, ker z upravo družbe niso našli skupnega jezika. Delavci so se sestali z upravo vendar dogovora niso dosegli, s stavko bodo tako nadaljevali naprej.

Glavni sindikalist v podjetju, Zdravko Bahor je za Radio Krka povedal, da so se tudi danes sestali z upravo in znova naleteli na gluha ušesa. Ker dogovora niso dosegli bodo s stavko nadaljavali tudi v prihodnje.

Okoli 460 Secopovih delavcev od uprave zahteva, da se njihove letošnje plače uskladijo z inflacijo in da se dogovorijo o višini letošnjega regresa ter trinajste plače. Terjali so tudi odgovor, kakšna bo prihodnost podjetja, katerega opremo lastniki selijo na Slovaško, hkrati pa mora Secop do konca leta 2015 sedanje najete prostore zapustiti.

Tudi včerajšnji dogovori neuspešni

Ker morajo Secopovi delavci pri omenjeni selitvi proizvodnje oz. proizvodnih linij sodelovati, hkrati pa za delo na njih priučiti slovaške delavce, tudi za to zahtevajo ustrezno plačilo, je dodal. Sindikat je upravi za odgovor postavil rok do 15. januarja, ker se ta na njihove zahteve ni odzvala, pa so začeli stavkati, je včeraj povedal glavni sindikalist v podjetju Zdravko Bahor.


Že včeraj je direktor Secopa Virant novinarjem pojasnil, da je usoda podjetja znana za prihodnja tri leta, ko morajo iz sedaj najetih prostorov, v podjetju pa že iščejo nadomestne različice.

Na sindikalne očitke glede plač je odgovoril, da so v Secopu vedno spoštovali določila zakonodaje in izplačevali plače, ki so bile nad panožnimi, v primeru prve selitve montaž pa so se s sindikatom dogovorili za finančni paket, ki je presegal zakonodajne zahteve. Uprava je lani izplačala nadpovprečni regres, ne glede na to, da so bili v operativni izgubi, pa so izplačali tudi trinajsto plačo, je nadaljeval direktor.

Dodal je, da so zaposlenim letos ponudili enako in dvig plač v skladu z eskalacijsko lestvico, za upravo pa pogajanja o tem še potekajo. Opozoril je še, da je odločitev o stavki prezgodnja in neupravičena, zahteva po dvigu plač za 15 odstotkov pa nerealna, je ocenil.

Zdravko Bahor, glavni sindikalist v črnomaljskem Secopu