zgank Dobra karma

Športnik iz Žalca sprejel ponudbo Turkov, se ...

Simon Blažević Svet24.si

Zvezdnik 50 odtenkov sive v vročem videospotu ...

PER-zemljaric pocivalsek Reporter.si

Upravno sodišče dalo zaušnico Zdravku ...

ženska Svet24.si

Slovenec na dopustu: Kam je zdaj sploh varno ...

dijana djudjic đuđić Necenzurirano

Dijana Đuđić posojala tudi obsojenemu tihotapcu...

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

marko-potrč, lili-žagar Njena.si

Marko Potrč o luksuzu, ki se ga ne sramujejo

Novice Novo mesto

FOTO: Začetek posegov v Kettejevem drevoredu

Piše: MO NM, U.K.

Čas objave:
12.12.2019 08:45

V teh dneh se napovedano urejanje Kettejevega drevoreda nadaljuje z odstranjevanjem podrastja, grmovnic in manjših dreves na stiku z drevoredom, ter na gradišču in ob prihodnji tematski poti na Marofu.

Sledi odstranjevanje nevarnih, odmirajočih dreves v Kettejevem drevoredu. V soboto je predvidena odstranitev prvih štirih dreves na mestni strani, v prihodnjem tednu pa še ostalih dreves na mestni in bršljinski strani. Vsa drevesa bodo nadomeščena z novimi, pri preostalih bo opravljena primerna nega, dodatno zasajenih pa bo še 10 dreves.

urejajo-kettejev-drevored, kettejev-drevored
Urejajo Kettejev drevored
Foto: MO Novo mesto

Analiza stanja drevoreda, ki so jo pred prenovo opravili izvedenec za mestno drevje, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Zavod RS za varstvo narave, je pokazala, da je zaradi dotrajanosti, poškodb in bolezni zamenjave nujno potrebnih 25 dreves (17 starejših na mestni strani in osem mlajših na bršljinski strani). Poleg tega bo odstranjenih deset starih drevesnih panjev.

Dela potekajo v sklopu širšega urejanja Marofa, kjer bo poleg drevoreda urejena še arheološka tematska pot z otroškim igriščem in predstavitvijo prereza obrambnega nasipa gradišča. Prenova obsega rekonstrukcijo ceste, ureditev javne razsvetljave in počivališč, zamenjavo obstoječih klopi, izvedbo potrebnih infrastrukturnih priključkov in prestavitev dela obstoječe infrastrukture ter predstavitvijo robov vozišča nekdanje mestne vpadnice.