princ harry Svet24.si

Princ Harry se je spravil na paparace

usodna odločitev Dobra karma

Tako vaš rojstni datum vpliva na sprejemanje ...

Pamela Anderson, Jon Peters Svet24.si

Pamela Anderson se je skrivaj poročila

grosuplje, streljanje, 21.-1 Svet24.si

Krvava drama v Grosupljem: 44-letnik umoril ...

vodnar Dobra karma

Z neba nam je zavladal Vodnar. Spoznajte ga!

Menopavza Njena.si

Jasna Kuljaj takole uživa v vročem Dubaju

Vesna Janković Njena.si

Strta Vesna Janković - izgubila je očeta

Novice Novo mesto

FOTO: Začetek posegov v Kettejevem drevoredu

Piše: MO NM, U.K.

Čas objave:
12.12.2019 08:45

V teh dneh se napovedano urejanje Kettejevega drevoreda nadaljuje z odstranjevanjem podrastja, grmovnic in manjših dreves na stiku z drevoredom, ter na gradišču in ob prihodnji tematski poti na Marofu.

Sledi odstranjevanje nevarnih, odmirajočih dreves v Kettejevem drevoredu. V soboto je predvidena odstranitev prvih štirih dreves na mestni strani, v prihodnjem tednu pa še ostalih dreves na mestni in bršljinski strani. Vsa drevesa bodo nadomeščena z novimi, pri preostalih bo opravljena primerna nega, dodatno zasajenih pa bo še 10 dreves.

urejajo-kettejev-drevored, kettejev-drevored
Urejajo Kettejev drevored
Foto: MO Novo mesto

Analiza stanja drevoreda, ki so jo pred prenovo opravili izvedenec za mestno drevje, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Zavod RS za varstvo narave, je pokazala, da je zaradi dotrajanosti, poškodb in bolezni zamenjave nujno potrebnih 25 dreves (17 starejših na mestni strani in osem mlajših na bršljinski strani). Poleg tega bo odstranjenih deset starih drevesnih panjev.

Dela potekajo v sklopu širšega urejanja Marofa, kjer bo poleg drevoreda urejena še arheološka tematska pot z otroškim igriščem in predstavitvijo prereza obrambnega nasipa gradišča. Prenova obsega rekonstrukcijo ceste, ureditev javne razsvetljave in počivališč, zamenjavo obstoječih klopi, izvedbo potrebnih infrastrukturnih priključkov in prestavitev dela obstoječe infrastrukture ter predstavitvijo robov vozišča nekdanje mestne vpadnice.