Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice

Foto: »Zadeti se je treba z dobrimi stvarmi!«

Piše: RK

Čas objave:
28.11.2018 10:58

V začetku tedna je v okviru projekta Večgeneracijskega centra Posavje, v Bistrici ob Sotli, na tamkajšnji OŠ potekalo predavanje patra Karla Gržana, o tem, kako se moramo znati »zadeti« z dobrimi stvarmi.

Pater Karel Gržan je karizmatični teolog, duhovnik, pisatelj, predavatelj, proučevalec slovenske zgodovine, ustanovitelj komune za odvisnike in odvisnice ter doktor literarnih ved. Njegove preproste, iskrene in sočutne besede so poslušalce navdušili tudi v ponedeljek, 26. 11. 2018, ko je predaval o medčloveških odnosih in o tem, kako človeka ljubiti v vsej njegovi resničnosti.

»Ljudje pridemo v službo in si nadenemo svoje »EPP« obraze, kajti tam ni prostora za »biti resničen«, ampak za »biti popoln«, prav Gržan, "Ko pa pridemo domov, je to prostor, kjer se lahko sprostimo in smo to, kar smo. In prav je, da so doma ljudje, ki te sprejemajo v vsej svoji resničnosti. In te imajo radi v svoji resničnosti. Otroci pa ta občutek potrebujejo najbolj. Na eni strani jasno zastavljene meje in na drugi strani občutek, da jih starši ljubimo v vsej njihovi resničnosti, točno takšne kot so. Tudi z vsemi njihovimi napakami. In to je ena izmed odličnih preventiv pred zasvojenostjo«. 


Spregovoril je tudi o tem, kako je treba v življenju poiskati majhne radosti in skrbeti, da ne postanejo rutina. »Vzbujati nam morajo ravno dovolj hrepenenja in imeti morajo učinek zadetosti. Treba se je znati zadeti z dobrimi stvarmi. Tako ne iščemo škodljivih zasvojenosti, ampak lahko »evforičen učinek droge« poiščemo tudi v majhnih radostih, morda v pitju kave s sosedom, morda v čokoladi..."


»Biti srečen ni dobitek, ampak odločitev«, je v enem od intervjujev povedal Gržan. Slušateljem pa položil na dušo, naj v otroku (in drug v drugem) poiščejo tisto dobro in ne zgolj napake.

Tudi ko otrok v šoli dobi negativno oceno, je potrebno vprašati »Kaj si pa znal?« in graditi na tem