sanremo 1 Svet24.si

Škandal na odru Sanrema: mladi pevec razdejal ...

profimedia-0746351184 Svet24.si

VIDEO: Ruski duhovnik pridiga o ubijanju ...

1673943364-s2f18725-3-1673943289444 Necenzurirano

Spet težave z digitalizacijo: kje so tečaji za ...

grims zalec vrba preseren fb Reporter.si

Branko Grims se je klanjal Prešernu v družbi ...

Ilka Stuhec darja crnko Ekipa24.si

Velike težave v ekipe Ilke Štuhec! Ilkina mama ...

Stankica Njena.si

Sanjska Stankica osupnila z golo podobo na ...

peter prevc Ekipa24.si

Grdo! Zelo nesramno! Nizkoten napad na Petra ...

Novice Črnomelj

FOTO: Zlati odličji in srebro za dijakinje družboslovke v Beogradu

Piše: A.S./M.K.

Čas objave:
29.08.2018 12:26

Z letošnjim letom je Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) pristopila k še enemu mednarodnemu tekmovanju, tokrat družboslovnemu. The International Conference of Young Scientists – Social Science (ICYSSS) je individualno tekmovanje dijakov, starih od 14 do 19 let, s področij psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije.

icysss_logotip.png
Tekmovali so dijaki stari od 14 do 19 let
ZOTKS

Tekmovanje izhaja iz srečanja The International Conference of Young Scientists (ICYS), namenjenega naravoslovnim znanostim, ki je letos konec aprila že 25. potekalo v Beogradu.

Na letošnjem prvem tekmovanju ICYSSS nasploh, ki je prav tako potekalo v Beogradu, so se slovenske dijakinje odrezale odlično. Slovenijo so zastopale Liza Urbančič z Gimnazije Šiška, Ula Litrop z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer in Tjaša Ogulin z Gimnazije Črnomelj. Ula Litrop in Liza Urbančič sta za svoji individualni nalogi Prikriti seksizem v sodobni družbi in Poškodovala sem se – kaj pa zdaj? prejeli zlati odličji, medtem ko je Tjaša Ogulin za svojo nalogo prejela srebrno odličje.

Dijakinje so se tekmovanja udeležile pod vodstvom profesorice Vesne Fabjan z Gimnazije Črnomelj, ki je članica mednarodne žirije ICYSSS.Foto: ZOTKS

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi.