Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana

Imate majhno kmetijo? Prijavite se na razpis

Piše: STA

Čas objave:
03.11.2021 13:23

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) in Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP) sta danes pozvali majhne kmetije, naj se prijavijo na tretji razpis pomoči za zagon dejavnosti, namenjene njihovemu razvoju. Razpisanih je 15,4 milijona evrov nepovratnih javnih sredstev, znesek podpore na upravičenca pa znaša 5000 evrov.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril direktor KGZS Janez Pirc, si v Sloveniji že od nekdaj prizadevamo za obstoj in razvoj malih kmetij, saj je v Sloveniji kar 38,4 odstotka takih kmetij, ki imajo med nič do tri hektarje kmetijskih zemljišč v uporabi. "Zavedamo se, kako zelo je njihov razvoj pomemben za vitalnost našega podeželja in prehransko varnost," je dejal.

Do 16. decembra je možna oddaje vloge za tretji javni razpis za podukrep pomoči za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij. "To je možnost za kmetije, ki se še niso prijavile. Vabimo jih, da se prijavijo, ker ne vemo, kako bo v novem strateškem načrtu s pogoji in rešitvami," je k prijavi pozval Pirc.

Slovenija je izvajanju tega ukrepa v okviru programa razvoja podeželja 2014-2020 - to programsko obdobje se podaljšuje do leta 2023 - namenila 52 milijonov evrov, od tega je 39 milijonov prispevala EU.

"Ta ukrep je namenjen ohranjanju in razvoju majhnih kmetij. Želeli smo izboljšati njihovo konkurenčnost, potencial za pridelavo, predelavo oziroma trženje kmetijskih proizvodov, povečati produktivnost ter ekonomsko in okoljsko učinkovitost majhnih kmetij," je povedal generalni direktor AKTRP Miran Mihelič. Dodal je, da se mu zdi še posebej pomembno, da s tem ohranjajo poseljenost na podeželju in preprečujejo zaraščenost.

Vlogi na razpis je treba priložiti enostaven poslovni načrt za obdobje treh let, v katerem je treba izbrati vsaj en cilj, ki prispeva h gospodarskemu razvoju kmetije, ali vsaj en cilj, ki prispeva k doseganju horizontalnih ciljev (okolje, inovacije, podnebne spremembe).



Cilje iz poslovnega načrta mora upravičenec izpolniti najpozneje v roku 39 mesecev po izdani odločbi o pravici do sredstev, najpozneje v devetih mesecih od datuma izdaje odločbe o pravici do sredstev pa mora začeti z izvajanjem poslovnega načrta, je opozoril Mihelič.

Prvi razpis v okviru tega podukrepa je ministrstvo objavilo pred dobrimi štirimi leti, ko je bilo razpisanih 20 milijonov evrov. "Vlogo na prvi razpis je oddalo 4038 kmetij, odobrenih pa je bilo 3987 vlog v višini 19.935.000 evrov," je dejal Pirc.

Mihelič je dodal, da upravičenci 5000 evrov subvencije prejmejo v dveh obrokih, pri čemer prvi obrok 3500 evrov prejmejo po prejemu odločbe, preostanek pa po realizaciji razvojnih ciljev. Avgusta se je tako iztekel čas za oddajo zahtevkov za izplačilo drugega obroka za prvi javni razpis.

"Do 15. septembra je agencija prejela 3821 zahtevkov za izplačilo drugega obroka. Do sedaj jih je pregledala in izplačala že 3538. Preostali zahtevki bodo izplačani do sredine novembra," je napovedal Mihelič.

Zainteresirani si lahko podrobnosti razpisa preberejo na spletni strani kmetijskega ministrstva, za dodatne informacije pa se lahko oglasijo tudi pri javni službi za kmetijsko svetovanje ali pokličejo v kontaktno pisarno AKTRP.