ženska živali Dobra karma

Pravilom Univerzuma ne more ubežati niti cesar, ...

špela grošelj Svet24.si

Se je ogrela Špela Grošelj za kriptomilijonarja?

janez jansa otocec bobo Reporter.si

»Trditev, da »večina Slovencev ne mara ...

ženska Svet24.si

Slovenec na dopustu: Kam je zdaj sploh varno ...

dijana djudjic đuđić Necenzurirano

Dijana Đuđić posojala tudi obsojenemu tihotapcu...

Zoran Janković Odkrito.si

Je Zoran Janković resno bolan?

marko-potrč, lili-žagar Njena.si

Marko Potrč o luksuzu, ki se ga ne sramujejo

Novice Podčetrtek/Dolenjska

FOTO: Katera je evropska destinacija odličnosti 2019?

Piše: STA

Čas objave:
01.08.2019 16:07

Podčetrtek se ponaša z nazivom evropske destinacije odličnosti (EDEN) za leto 2019. Podčetrtek je prepričal strokovno komisijo, ki jo je vodil Janez Bogataj, in s tem premagal drugo finalistko izbora, Dolenjsko. Letošnja tematika izbora EDEN je sicer turizem dobrega počutja, so sporočili s Slovenske turistične organizacije (STO).

Podčetrtek.jpg
Podčetrtek
Foto: Wikipedija

Evropske destinacije odličnosti (EDEN) so projekt Evropske komisije, ki od leta 2007 združuje kraje in območja, ki razvijajo okoljsko, kulturno in družbeno vzdržen turizem. Projekt spodbuja razvoj trajnostnega turizma v Evropi. Vsaki dve leti nagrajuje in promovira manjše in manj poznane destinacije, ki jih odlikujejo bogata, lokalna in avtentična ponudba.

Novo mesto - pogled s Kandijskega mostu.jpg
Novo mesto - pogled s Kandijskega mostu
Foto: M.K.

Letošnja vodilna tema izbora je bila turizem dobrega počutja. Slovenija je v finale uvrstila destinaciji Dolenjska in Podčetrtek, zmagal pa je slednji. Destinacija sicer združuje občine Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje.

bogataj.jpg
Prof. dr. Janez Bogataj
Foto: mediaspeed

"Podčetrtek je značilen primer tako imenovane turistične industrije na mikro ravni, ki je močno povezana s Termami Olimia. Prijavitelji so strokovni komisiji predstavili tudi Občino Kozje, ki je povezana z biosfernim območjem in prireditvijo Praznik kozjanskega jabolka," je pojasnil Bogataj. Med "klasičnimi" vsebinami pa so izpostavili še domačijo Amon, jelenjo farmo, čokoladnico, lekarno in samostan v Olimju.

Destinacija Podčetrtek je komisijo prepričala z oblikovanjem turistične ponudbe, ki temelji na avtentični, kakovostni in lokalni ponudbi treh občin, pa je poudarila direktorica STO Maja Pak. Kot je spomnila, destinacije EDEN z izpostavitvijo manjših, a prav tako privlačnih krajev prispevajo k razpršitvi turističnih tokov. Destinacija Podčetrtek posebno pozornost namenja trajnostnemu razvoju, kar dokazuje tudi zlati znak Slovenia Green, ki ga je destinacija pridobila v okviru zelene sheme slovenskega turizma.

Drugouvrščena destinacija je Dolenjska, ki ima po oceni Bogataja izjemen vsebinski potencial v turističnem razvoju Slovenije. "Svoj razvoj gradijo na ustreznem številu mladih kadrov, ki jim je zelo jasna razvojna strategija turizma," je dodal.

Obe finalistki bosta deležni intenzivne promocije s strani STO. Slovesna podelitev priznanja Podčetrtku bo  6. septembra.

15p.jpg
Belokranjska lepotica Kolpa
Foto: S.M.

V evropski družini več kot 140 destinacij odličnosti je sicer z letošnjim letom že osem slovenskih: Podčetrtek, Koper, Brda, Laško, Idrija, Kolpa, Solčavsko in dolina Soče.