Anatoli Antonov Svet24.si

V Kremlju nekateri razmišljajo o ameriški ponudbi

potres2 (1) Svet24.si

Zaradi potresov je v nevarnosti 400.000 ...

marjan dukaucic bobo Necenzurirano

Zadnje dejanje ministra Dikaučiča: več denarja ...

drago janca f andraz gombac Reporter.si

Veliki pisatelj Drago Jančar: Slovensko toksično...

doncic jenner Ekipa24.si

Dončić in ameriška zvezdnica! Saj ne boste ...

mojca1 Njena.si

Mojca srečno zaljubljena v mlajšega moškega

doncic 22 pm Ekipa24.si

Kaaaaj?! Slovenski medij šokantno nad Lukovo ...

Novice Kočevje

FOTO: Posadili so 45.000 dreves

Piše: STA

Čas objave:
07.05.2020 15:36

Na Kočevskem, kjer so se zadnja leta podobno kot drugje po državi spopadali s številnimi naravnimi nesrečami, ki so v veliki meri poškodovale gozdove, so se lani in letos lotili sanacije občinskih gozdov. V kočevskih občinskih gozdovih, s katerimi sicer upravlja družba Kočevski les, so zasadili več kot 45.000 drevesnih sadik.

Zasaditev dreves.jpg
Zasaditev dreves
Foto: kocevje.si

S kočevske občine so danes sporočili, da so za omenjeno sanacijo porabili 60.000 evrov. Stroške sadik in drugih pripomočkov za saditev drevja so pokrili z denarno pomočjo programa za razvoj podeželja Evropskega kmetijskega sklada za razvoj. Ta je pokril tudi približno dve petini preostalih stroškov.

Kot so dodali, je Kočevski les v prvem koraku gozdne sanacije posekal poškodovano drevje in iz gozda spravil 3000 kubičnih metrov lesa, lani in letos pa je bila na vrsti obsežna prenova s sajenjem mladega drevja.

Del na novo zasajene površine gozda.jpg
Del na novo zasajene površine gozda
Foto: kocevje.si

Saditveni načrt je pripravil Zavod za gozdove, prej javnega naročila je drevesne sadike sadilo podjetje Recinko.

To je posekane gozdne površine najprej pripravilo za sadnjo in lani posadilo 10.000 dreves. Marca letos so nadaljevali in posadili še 35.000 sadik, med temi sadike smreke, bukve, hrasta, javorja in češnje. Zaradi lažje nege so vse listavce označili količki.

Zasaditev dreves 2.jpg
Zasaditev dreves
Foto: kocevje.siV Občini Kočevje je bilo sicer zaradi naravnih nesreč in napadov podlubnika v zadnjih letih močno poškodovanih dobrih 12 hektarov občinskih gozdov. Začelo se je leta 2014 z žledom in nadaljevalo z gradacijami podlubnikov. Leta 2017 je sledil vetrolom in vnovič podlubnik. Ker so najbolj izpostavljeni gozdni predeli ogoleli, pa je bil nujen ukrep načrtnega zasajevanja, so še zapisali na kočevski občini.