profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

AVDIO&VIDEO: Novomeška bolnišnica tretje leto zapored s poslovnim presežkom

Piše: STA

Čas objave:
26.02.2020 12:56

V Splošni bolnišnici Novo mesto, ki je od leta 2016 v sanaciji, so imeli lani skoraj 70 milijonov evrov prihodka in tega v primerjavi s predlani okrepili za dobrih osem odstotkov. Preteklo leto so hkrati končali z 1,25 milijona evrov čistega dobička in s tem trikrat presegli primerljivi predlanski izid. Dobaviteljem plačujejo tekoče in brez zamud.

Direktorica novomeške bolnišnice Milena Kramar Zupan je na današnji novinarski konferenci navedla, da ima bolnišnica še približno poldrugi milijon evrov bremen iz preteklosti, ki jih nameravajo pokriti letos in prihodnje leto in takrat sanacijo tudi končati.

Kot je ocenila, so na lansko poslovanje poleg sanacijskega programa vplivali še dvig plač in cene zdravstvenih storitev, ki ne pokrivajo celotnega dviga delovnih stroškov.

Lani so sicer obravnavali nekaj manj kot 23.000 bolnikov oz. skoraj pet odstotkov teh več kot predlani in jih sprejeli nekaj manj kot 21.000 oz. približno 200 več kot predlani. Ležalno dobo, ki je nižja od državnega povprečja, so lani znižali na 4,88 dneva.

Bolnišnico sicer s prilivom iz drugih regij bremeni urgentni center, ki je bil načrtovan le za 47.000 bolnikov in v katerem beležijo presežek plačanega programa.

Za naložbe so lani odšteli skupaj skoraj devet milijonov evrov, enak znesek zanje načrtujejo tudi letos. Med temi je napovedala tehnološko posodobitev radiologije, prenovo dializnega centra, nakup sodobnih ultrazvočnih naprav za kardiologijo, pediatrijo in nevrologijo in nakup novih operacijskih stolpov.



Zgradili bodo nov oddelek za kardiologijo, prenovili oddelek za pediatrijo, prenovili in avtomatizirali bodo sušilno linijo v pralnici, energetsko sanirali kuhinjo, pralnico in upravno stavbo ter začeli prvi del prenove stare interne bolnišnice.

V novomeški bolnišnici, kjer težave s pomanjkanjem kadra za zdaj rešujejo z nadomestnim zaposlovanjem in reorganizacijo, so lani zaposlovali nekaj manj kot 1200 ljudi, število zaposlenih pa so obdržali na približno predlanski ravni. Pričakujejo tudi, da se bo do leta 2023 upokojilo približno 250 njihovih zaposlenih, predvsem medinskih sester, ki jih nameravajo nadomestiti s temeljito reorganizacijo in "združevanjem smiselno zaokroženih organizacijskih enot", je med drugim povedala Kramar Zupanova.

Strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič je pristavil, da se je kljub dvigu tovrstne produktivnosti število čakajočih na operacije in druge posege lani z nekaj več kot 11.500 dvignilo na nekaj manj kot 14.900. Kot razlog je navedel priliv bolnikov iz drugih regij, premalo programa glede na potrebe, okrepitev napotovanja, neopravičeno odsotnost naročenih bolnikov, močno raznovrstnost zdravstvenih storitev, izredne dogodke in med drugim še nove t. i. zelo hitre in večkrat neopravičene napotitve.

Sicer pa poskušajo seznam čakajočih skrajšati z različnim ukrepi, je še zagotovil Piletič.

Splošna bolnišnica Novo mesto pokriva območje jugovzhodne Slovenije. Z določenimi dejavnosti pokriva tovrstne potrebe do približno 140.000 prebivalcev. Skupaj s storitvami, ki jih ne pokriva brežiška bolnišnica, pa do približno 180.000 prebivalcev. Premore nekaj manj kot 400 ležišč.

Novomeška bolnišnica tretje leto zapored s poslovnim presežkom

Direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Milena Kramar Zupan o lanskem poslovanju