Lauren Hunter Daman Svet24.si

Pred kamero se je ustrelila v vagino

mandarine Svet24.si

Pri nas prijavili hrvaške mandarine, ki so ...

Bryan Adams Svet24.si

Bryan Adams pozitiven – že drugič v enem mesecu!

janez jansa pl 3 Reporter.si

Je Janša sodobni Valjhun, ki skuša čim bolj ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Državni HSE plačuje Snežičeve tožbe proti ...

Gordana Grandošek Whiddon Njena.si

Vražja dama spregovorila o izgubi otroka

ronaldo pink Ekipa24.si

Prosila Ronalda in DOBILA! Ameriška zvezdnica ...

Novice Ljubljana/Maribor

Ob svetovnem dnevu Romov od težav s pitno vodo do zaposlovanja

Piše: STA

Čas objave:
08.04.2021 08:12

Na današnji svetovni dan Romov bodo v ospredju pozivi Romov in njihovih zagovornikov k odpravljanju problemov, s katerimi se srečujejo. Romska skupnost v Sloveniji si želi, da bi rešili čisto osnovne težave, kot je dostop do pitne vode in elektrike. Izpostavljajo pa tudi problematiko šolanja in zaposlovanja.

Osmi april je bil za svetovni dan Romov izbran na prvem svetovnem kongresu Romov, ki je potekal od 4. do 8. aprila 1971 v Londonu. Udeležili so se ga predstavniki Romov iz 14 držav, na njem pa so odprli številna vprašanja od romskega jezika in zgodovine do njihovega položaja v družbi. Na kongresu pred natanko 50 leti se je prebudil tudi njihov aktivizem, so zapisali v Zvezi Romov Slovenije.

Zveza se zavzema za sistemsko reševanje romske problematike, pri čemer morajo biti zagotovljena ustrezna sredstva in oblikovani programi za integracijo Romov, so navedli. Poleg dostopa do pitne vode in elektrike je po njihovih besedah treba rešiti vprašanje bivalnih razmer, pri čemer omenjajo predvsem legalizacijo romskih naselij in ureditev lastništva parcel znotraj naselij.

K ustreznim rešitvam je pozval tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Od posameznikov, ki nimajo zagotovljenega dostopa do pitne vode, je po njegovih besedah težko pričakovati, da bodo zadovoljivo sledili higienskim priporočilom za zajezitev epidemije covida-19.Poleg tega je omenil velike razlike med otroki pri šolanju. Nekateri romski otroci nimajo dostopa do elektrike, nimajo računalnikov in interneta, nekateri pa niti mize in stola, je ugotovil. Glede na to je predstavnike oblasti in učitelje pozval, naj poskrbijo, da romski otroci zaradi trenutnih ukrepov za zajezitev epidemije ne bodo še bolj prikrajšani.

O zaposlovanju Romov, ki je med njihovimi velikimi težavami, saj jih je brezposelnih kar približno 80 odstotkov, pa bo tekla beseda na današnji spletni okrogli mizi v okviru projekta Z mladinskim delom proti brezposelnosti mladih - Fair Employment, ki poteka pri mariborskem združenju Epeka. Spregovorili bodo o zaposlovanju mladih Rominj in Romov nekoč in danes in odprli probleme pri zaposlovanju, poudarili pomen izobrazbe in enakopravnosti med spoloma ter se dotaknili vpliva pandemije covida-19 na zaposlovanje.

V Sloveniji živi približno 12.000 Romov, zgodovina njihovega bivanja na slovenskih tleh pa glede na zgodovinske zapise sega 500 let nazaj. Največ jih živi v Prekmurju, na Dolenjskem in v Beli Krajini.