spolni odnos, ženska, moški Svet24.si

Gonoreje sodobna medicina še ni izkoreninila

koronavirus, meso, peka, odojek Svet24.si

Moškim, ki uživajo meso, bi prepovedali seks, ...

Tonin med obiskom vojakov na terenu Necenzurirano

Oklepniki in naši kavč-feldmaršali #kolumna

milan brglez sta3 Reporter.si

Ozadje Brglezove kandidature: kako ga je Golob ...

doncic (2) Ekipa24.si

Dončić se je pokesal in zadel v srce: Sem povsem...

Bine Volčič z ženo Katarino 2 Njena.si

Družina Bineta Volčica po selitvi v novo hišo ...

zidan Ekipa24.si

Zidane preživel grozljiv padec s konja, skoraj bi...

Novice Novo mesto

AVDIO&FOTO: Podpisan dodatek dogovora o razvoju jugovzhodne regije

Piše: Gov.si/STA

Čas objave:
22.04.2020 11:46

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in predsednik Razvojnega sveta regije Jugovzhodne Slovenije mag. Gregor Macedoni sta danes v Novem mestu podpisala dodatek dogovora o razvoju jugovzhodne regije. Z njim bo za izvedbo 27 projektov namenjenih skupno 56 milijonov evrov. Večina projektov iz tega dogovora je s področja razvoja poslovnega okolja, mobilnosti in gradnje komunalne infrastrukture.

Podpisan dodatek dogovora o razvoju jugovzhodne regije.jpeg
Podpisan dodatek dogovora o razvoju jugovzhodne regije
Foto: gov.si

Dogovor o razvoju regij je mehanizem za načrtovanje in izvajanje regionalne razvojne politike. Z njim je država leta 2017, ko so bili sklenjeni prvi dogovori, vpeljala nova način sodelovanja med občinami in državo. Opredelitev regijskih strateških razvojnih ciljev, določitev projektov za dosego teh ciljev ter njihovo izvajanje potekajo na medresorski ravni, kar se je po besedah ministra Počivalška »izkazalo za dober in učinkovit način izvajanja regionalne politike«.

S sklepanjem dodatkov k regijskim razvojni dogovorom po njegovih besedah zapiramo zelo pomembno zgodbo, od katere bo imelo vseh 12 slovenskih regij več koristi. Skupna vrednost vseh dogovorov je 682 milijonov evrov, s podporo katerih bo izvedenih kar 210 projektov.

Kot je še izpostavil Počivalšek, moramo v Sloveniji »zmanjševati razlike med regijami, med urbanimi središči in podeželjem, med centrom in obrobjem države«. Slovenija je velika za tiste, ki jo nosimo v srcu. Če pa nanjo gledamo z geografskega in razvojnega vidika, ni nobenega razloga, da se pogovarjamo o razvojnih zaostankih.

obisk-ministra-zdravka-počivalška-v-novem-mestu, zdravko-počivalšek, novo-mesto
Obisk ministra Zdravka Počivalška v Adrii Mobil
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Minister je obisk sklenil v podjetju Adria Mobil, kjer si je z generalno direktorico Sonjo Gole ogledal potek proizvodnje, ki so jo v tem podjetju po razglasitvi epidemije začasno zaustavili in vnovič zagnali 7. aprila.

Počivalšek je po ogledu poudaril, da je prepričan, da si bo slovenska ekonomija na temelju takih podjetij kot je Adria Mobil zelo hitro opomogla in se revitalizirala. "Z naše državne strani pa bomo naredili vse, da podpremo gospodarstvo z vsemi močmi," je še dejal.

Goletova je glede vplivov epidemije novega koronavirusa na proizvodnjo napovedala, da Adria Mobil v prvem polletju predvideva njen približno 20-odstotni padec, medtem ko so pred epidemijo načrtovali njeno 10- do 12-odstotno rast.

Če se bo stanje na trgu normaliziralo, računajo, da bo bodo navedeni izpad nadomestili v drugi polovici leta, je dodala in še pristavila, da se boji, da ne v celoti in da tega "mrtvega obdobja" ne bo moč v celoti nadomestiti.

Glede vladnih ukrepov za pomoč gospodarstvu je sicer ocenila, da je ta naredila pomembne pozitivne korake in da razume, kaj je nujno storiti in kaj je potreba gospodarstva. Prepričana je tudi, da so dodatni oz. novi ukrepi, ki jih pripravlja vlada, "prava smer in da bomo podjetja še lažje uresničevala svoje poslanstvo in da bomo s temi ukrepi lažje obvladovalo poslovanje", je še povedala Goletova.

Minister Zdravko Počivalšek o podpisanem dodatku dogovora


Minister Zdravko Počivalšek ob obisku v Adrii Mobil