Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Mirna Peč

FOTO: Saje ob posvetitvi: Škofovsko službo sprejemam z zavedanjem velike odgovornosti

Piše: STA

Čas objave:
26.09.2021 17:28

V Mirni Peči so danes posvetili novega novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je na čelu novomeške škofije nasledil Andreja Glavana. Ob posvetitvi je v nagovoru navzočim dejal, da škofovsko službo sprejema z zavedanjem velike odgovornosti za oznanjevanje evangelije, zaželel si je tudi tvornega sodelovanja in dialoga z vsemi v škofiji.

Sajeta so v mirnopeški župnijski cerkvi v škofa s polaganjem rok posvetili upokojeni novomeški škof in trenutni administrator novomeške škofije Andrej Glavan kot glavni posvečevalec ter apostolski nuncij v Sloveniji Jean-Marie Speich in krškocelovški škof Jože Marketz kot soposvečevalca.

Po posvetitvi je Saje prejel evangeljsko knjigo ter znamenja škofovske službe - prstan, škofovsko pokrivalo mitro in škofovsko palico. Prstan izraža edinost Cerkve in njenega ustanovitelja Kristusa, pastirska palica pa skrb za vernike.

V nagovoru navzočim se je med drugim papežu Frančišku zahvalil za imenovanje in izkazano zaupanje. Kot je dejal, si bo "v sozvočju z njegovim naročilom prizadeval vernike voditi k zreli veri in občestvu s Kristusom".

Dosedanjo prehojeno pot do škofa razume "kot blagoslov, milost in dar, svoje življenje pa dojemam kot poslanstvo za služenje drugim". "Škofovsko službo sprejemam z zavedanjem velike odgovornosti za oznanjevanje evangelija, za posvečevalno in vodstveno službo, kjer je za opravljanje poslanstva potrebno medsebojno sodelovanje s škofovskim zborom, duhovniki ter vernimi laiki," je dejal.



Poleg domačih, vernikov, duhovnikov in redovnih redov je posebej pozdravil predstavnike drugih verskih skupnosti, Kočevarje in Rome ter predstavnike družbeno-političnega življenja: "V prizadevanju za skupno dobro si z vsemi želim tvornega dialoga, da bi s skupnimi močmi ustvarjali družbo miru, pravičnosti in spoštovanja dostojanstva sleherne človeške osebe. Prosim vas za pomoč in sodelovanje."

Po cerkvenem nauku so škofje nasledniki apostolov, prvih Jezusovih učencev. Ob posvetitvi si izberejo škofovsko geslo in grb. Saje si je za geslo izbral stavek Živimo po duhu, grb pa krasita čebela, plamen in tehtnica.

Vodenje škofij bo uradno prevzel v torek med popoldansko slovesno mašo v novomeški stolnici. V škofijo ga bo umestil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.

Papež Frančišek je Sajeta za novega novomeškega škofa imenoval junija letos, slabi dve leti po tistem, ko mu je Glavan v skladu s cerkveno tradicijo ponudil svoj odstop, ker je dopolnil 75 let.