Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Brežice, Krško, Kostanjevica na Krki

Sava pri Krškem še v strugi, Krka ob izlivu narašča

Piše: Radio Krka

Čas objave:
05.11.2012 22:12

Sava na območju občine Krško še narašča, vendar ostaja v strugi, medtem ko je njen povečan pretok pri Brežicah zaustavil izlivanje Krke, ki začenja v svojem skrajnem spodnjem toku poplavljati. A vendar Dobovski gasilci sporočajo: imamo izkušnje, varovali vas bomo!

V krški in brežiški občini pričakujejo višek poplavnega vala približno po polnoči, Kostanjevica ob Krki pa je izven poplavne nevarnosti.

Kot je povedal poveljnik krške Civilne zaščite Vlado Grahovec, se pretok Save na njihovem območju še povečuje, po napovedih pa naj bi Sava pri starem mestnem delu Krškega ostala v strugi. Razlila naj bi se nižje ob Stadionu Matije Gubca, kjer pa gre za nenaseljena zemljišča, je še dejal.

Po besedah poveljnika brežiške Civilne zaščite Romana Zakška trenutni pretok Save pri Brežicah znaša 2600 kubičnih metrov na sekundo, po 21. uri pa je za približno pol ure prenehala naraščati. Sicer na Brežiškem višek njenega poplavnega vala pričakuje po polnoči, ko naj bi njen pretok dosegel ali celo presegel 3000 kubičnih metrov na sekundo, je pojasnil.

Sicer pa je Sava že zvečer zaustavila izlivanje Krke, kar je na območju njenega izliva pri Brežicah povzročilo njeno razlivanje. Krka tam narašča, ni pa še poplavila nobene izmed hiš bližnje Krške vasi.

Najbolj ogroženo je območje Krške vasi in nekaj hiš v Cerkljah ob Krki, Civilna zaščita pa že od popoldneva na omenjeno območje dovaža vreče s peskom. Tam so doslej pripeljali že približno 40 ton peska, na pomoč pa bodo poklicali še dodatne gasilske skupine, je še povedal Zakšek.

Po podatkih poveljnika kostanjeviške Civilne zaščite Roberta Zagorca pa v Kostanjevici na Krki nocoj ne pričakujejo težav s poplavljanjem Krke. Če ne bo več večjih padavin, sicer naj narasla Krka tam tudi ne bi poplavljala, je še pojasnil.

Med vsemi ostalimi gasilskimi silami, ki pomagajo v Krškem in vzdolž Save, so na pomoč odšli tudi gasilci PGD Zdole.

"Visoki val Save iz Zasavja in Savinje bo dosegel regijo med 22. in 24. uro," je dejala Zdenka Močnik, vodja posavske uprave za zaščito in reševanje: »V Krškem predvidoma stanje ne bo izjemno kritično. Več težav pričakujemo v brežiški občini, v Ločah in Rigoncah. Poplavljala bo tudi Krka v spodnjem toku (Krška vas in Velike Malence), saj jo bo zajezila Sava. Vodostaj Krke ob začetku današnega večera še pada, a jutri bo porastel in mislim, da se bodo s poplavami soočili tudi v Kostanjevici na Krki."