janez janša Svet24.si

Janša naredil analizo in napovedal prihodnost

frida Svet24.si

Groza v Slovenj Gradcu: "Mucko je ustrelil in ...

matej tonin, janez janša Necenzurirano

Od Kučanovega sina do "najboljše vlade"

predsedniske volitve pirc musar logar pl Reporter.si

To je najverjetnejši scenarij za Anžeta Logarja:...

real madrid logo Ekipa24.si

Počivaj v miru ... Real zavit v črno, umrl ...

profimedia-0739065009 Odkrito.si

Harry pričakuje otroka z ljubico?!

ceferin Ekipa24.si

Aleksander Čeferin spet udaril z vso silo: Kdo so...

Novice Ljubljana

Sezona okužb dihal v polnem razmahu

Piše: STA

Čas objave:
24.10.2021 06:48

Pediatri opozarjajo na velik porast števila virusnih okužb dihal pri otrocih, do česar je letos prišlo prej kot običajno. Posledično veliko otrok potrebuje bolnišnično zdravljenje, nekateri med njimi tudi intenzivno nego. Ob tem v skupnosti vrtcev starše pozivajo, naj bolnih otrok ne pripeljejo v vrtec, saj lahko okužijo druge otroke.

Predsednik sekcije za primarno pediatrijo Denis Baš je povedal, da pediatri že več kot mesec dni opažajo porast števila okužb dihal pri otrocih, starih manj kot dve leti. Največ jih je okuženih z respiratorni sincicijskim virusom (RSV). To kažejo tudi podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Po zadnjih razpoložljivih podatkih je bilo v tednu od 4. do 10. oktobra največ okuženih z novim koronavirusom, takoj za tem pa ravno z RSV. Ob 629 testih so potrdili 128 okužb RSV, teden dni prej pa 92.

Poleg RSV po besedah strokovnega direktorja Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marka Pokorna v otroški populaciji krožijo še drugi respiratorni virusi, med njimi tudi človeški metapnevmovirus, ki je podoben RSV. Respiratorni virusi sicer povzročajo pljučnico in bronhiolitis oz. sezonsko obolenje spodnjih dihal.

Rizična skupina za hujši potek bolezni so otroci, mlajši od petih let, ki imajo kronične bolezni, na primer astmo. Ogroženi so tudi sladkorni bolniki in nevrološki bolniki, je pojasnil Baš. Pokorn pa opozarja tudi na nedonošenčke in otroke s prirojenimi srčnimi napakami, ki so lahko zaradi okužbe z RSV življenjsko ogroženi.

PREHLAD, FANTEK
Otroku lahko ingverjev čaj z medom ponudite večkrat na dan.
Dreamstime

Sezona respiratornih obolenj se je letos začela prej kot običajno
Sezona respiratornih virusov se po Pokornovih besedah običajno začne septembra, ko svoja vrata zopet odprejo šole in vrtci. A praviloma število hospitaliziranih zaradi respiratornih obolenj ni tako veliko, da bi bolnišnice imele večje težave, je pojasnil.

Da se je širjenje RSV letos začelo prej kot običajno, so zaznali tudi na NIJZ. Ob tem opominjajo, da v lanskem letu ni bilo sezone gripe in ne sezone RSV. Razloge za morebitno obsežnejšo sezono letos iščejo v tem, da se majhni otroci niso prekužili z virusnimi povzročitelji kot se običajno. "Zgodnejši začetek sezone se pri nas in drugod v Evropi pripisuje prav odsotnosti kroženja in večjemu deležu neimunih otrok," so pojasnili na NIJZ. Po njihovih navedbah je bilo v enakem obdobju lansko leto javno življenje okrnjeno v primerjavi z enakim obdobjem letos, kjer poteka v bolj ali manj neokrnjeni obliki.

Vrstijo se pozivi, naj bolni otroci ostanejo doma, preventivno pa tudi starejši otroci v družinah z dojenčkom
Baš je pojasnil, da starejši otroci in odrasli respiratorne bolezni prebolevajo ob simptomih, kot so smrkanje, praskanje po žrelu, hripanje in pokašljevanje. Pri otrocih, mlajših od dveh let, ki imajo manjše dihalne poti, pa se bolezni velikokrat pokažejo z oteženim dihanjem, hropenjem in piskanjem. "Pri najmlajših se lahko zgodi, da se utrudijo in potrebujejo umetno predihavanje na enoti intenzivne terapije," je posvaril Baš.

Zato Baš priporoča, naj starši otrok, ki so mlajši od šestih mesecev, njihove starejše brate in sestre zadržijo doma in jih ne vozijo v vrtec. "Vem da je to zahtevno, težko, ampak še težje je, če dojenček pristane v bolnišnici ali pa celo na intenzivni terapiji," je opozoril Baš. Pokorn je ob tem dodal, da naj starši majhnih otrok čimbolj omejijo socialne stike.

Porast respiratornih obolenj opažajo tudi v Skupnosti vrtcev Slovenije. Predsednica Janja Bogataj je za STA pojasnila, da je zaradi okužbe njihovih otrok odsotnih več vzgojiteljev, nekaj pa jih je tudi v karanteni ali izolaciji zaradi koronavirusa. "Posledično imamo tudi vrtci kar precej izzivov, da nadomeščamo odsotne kadre," je pojasnila.

Po njenih besedah opažajo, da starši v vrtce kljub opozorilom zdravstvene stroke vozijo tudi bolne otroke. "Naša praksa je pokazala, da si starši ne upajo privoščiti bolniške odsotnosti," je pojasnila. Opozorila je, da tovrstna praksa predstavlja nevarnost za ostale otroke v vrtčevski skupini, saj na ta način prihaja do prenosa okužb med otroki.

prehlad, otrok, deklica.jpg
Spiranje noska je izjemno pomembno.
Profimedia


Pediatri priporočaje cepljenje otrok proti gripi
Ker cepljenja proti RSV ni, Baš poziva k cepljenju otrok proti gripi, ki se je to sezono začelo v ponedeljek. "Odziv v moji ambulanti je dober, v ponedeljek sem že cepil nekaj otrok," je dejal Baš. Zagotovil je, da je cepivo proti gripi varno in učinkovito. Zaščita pred gripo po cepljenju je pri otrocih med 60- in 70- odstotna, kar je po Baševih besedah celo nekoliko bolje kot pri odraslih.

K cepljenju proti gripi poziva tudi Pokorn, ki ob tem poudarja, da si na pediatrični kliniki že leta trudijo zvišati precepljenost otrok in zaposlenih na kliniki, kar jim v zadnjih letih postopno tudi uspeva.