Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Ljubljana

Teden solidarnosti: Da nas ne pretrese, ko nas strese

Piše: STA

Čas objave:
01.11.2021 16:51

Teden solidarnosti, ki v okviru Rdečega križa Slovenije (RKS) vsako leto poteka prvi teden novembra, bo tokrat spomnil na pomen dobre pripravljenosti na morebiten potres. Na to opominja tudi slogan tedna Da nas ne pretrese, ko nas strese.

Na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije bodo v tednu do 8. novembra pošiljkam dodali doplačilne znamke v višini 0,17 evra, na vseh železniških in avtobusnih postajah pa doplačilne vozovnice v tem znesku. Zbrana sredstva bodo šla v sklad solidarnosti RKS. Slabo tretjino sredstev bodo uporabili za enkratne finančne pomoči ob manjših nesrečah, dobri dve tretjini pa za pomoč ob večjih nesrečah.

V primeru potresa na Hrvaškem konec lanskega leta, ki je povzročil manjšo škodo tudi na območju Posavja, Podravja in celjske regije, smo lahko po besedah predsednice RKS Vesne Mikuž videli, kako pomembna je pripravljenost na potrese, so zapisali v RKS. Takšni dogodki nas spomnijo, kako pomembno je imeti sredstva, s katerimi lahko takoj pomagajo prizadetim prebivalcem bodisi z zasilno namestitvijo bodisi s toplimi obroki, psihosocialno in nujno medicinsko pomočjo, je poudarila Mikuževa.



Po njenih besedah je zaradi klimatskih sprememb več toče, poplav, ujm in suše, posledično pa vsako leto tudi več zahtevkov. Samo letos so iz sklada solidarnosti RKS za nujno potrebne enkratne pomoči ob neurjih ali manjših nesrečah, kot so požari ali zemeljski plazovi, namenili skoraj 83.400 evrov, je dodala.

Podlago za teden solidarnosti daje zakon o RKS. V skladu z njim višino prispevka določi vlada, prav tako tudi način plačevanja in obračunavanja ter morebitne oprostitve.