profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Metlika

Slovesnost ob dnevu slovensko-izraelskega prijateljstva

Piše: STA

Čas objave:
19.07.2021 08:17

Na letališču Prilozje v Metliki bodo danes prvič obeležili dan slovensko-izraelskega prijateljstva v spomin na skupen boj obeh držav proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni. Slovesnosti na 100. obletnico rojstva izraelske junakinje in pesnice Hane Seneš, ki je med vojno s padalom pristala v Beli krajini, se bo udeležil predsednik republike Borut Pahor.

Pahor bo slavnostni govornik na slovesnosti, zbrane pa bosta nagovorila tudi izraelski veleposlanik Ejal Sela in podžupanja Metlike Martina Legan Janžekovič. Pred pričetkom slovesnosti bosta spomin na Hano Seneš s padalskim skokom počastili slovenska in izraelska padalka, napovedujejo v uradu predsednika.

Seneševa je bila ena od 17 madžarskih Judov, ki se je prostovoljno vključila v britanske obrambne sile. V misiji je 13. marca 1944 s padalom skočila na osvobojeno ozemlje v Beli krajini na območju, ki so ga varovali partizani. Kot angleška vojakinja se je kasneje odpravila peš do Budimpešte. Junija 1944 jo je na madžarski meji ujela policijska žandarmerija, obsodil pa so jo na smrt.


V spomin na Hano Seneš in na pobudo izraelskih obrambnih sil v sodelovanju z obrambnim ministrstvom in Slovensko vojsko bo pred slovesnostjo v Metliki na letališču Cerklje ob Krki izveden spominski padalski skok Nebeška strela. Skok bo izvedlo 100 izraelskih padalcev, pridružili pa sem jim bodo še slovenski, hrvaški, madžarski in vojaški padalci iz Velike Britanije.


Že v četrtek je sicer podžupanja Občine Metlika Martina Legan Janžekovič sprejela Eyala Selaja, izraelskega veleposlanika, ki so mu predstavili Hišo dobrot Bele krajine, obiskali so tudi podjetje BETI d.d., ki že skoraj 10 let posluje z izraelskimi partnerji.