aplikacija nijz, qr koda Svet24.si

To so izjeme PCT, ki veljajo od danes

E-rt5UUX0AMoHl3 Svet24.si

FOTO: Mati v brodolomu z dojenjem izžela samo ...

241995703_4358899604187928_2482871352667586705_n Svet24.si

FOTO: Padel v potok ob trboveljskem dimniku

pocivalsek telice-facebook copy Reporter.si

Kongres kozjanskega bika Zdravka Počivalška: s ...

10182088 Necenzurirano

Vsa naključja Boža Dimnika #komentar

kraljeva družina Odkrito.si

To so NAJBOLJ in najmanj LENI člani kraljeve ...

doncic prepelic slovenija pm Ekipa24.si

NORO! Ste videli, koliko bo slovensko ...

Novice Metlika

Slovesnost ob dnevu slovensko-izraelskega prijateljstva

Piše: STA

Čas objave:
19.07.2021 08:17

Na letališču Prilozje v Metliki bodo danes prvič obeležili dan slovensko-izraelskega prijateljstva v spomin na skupen boj obeh držav proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni. Slovesnosti na 100. obletnico rojstva izraelske junakinje in pesnice Hane Seneš, ki je med vojno s padalom pristala v Beli krajini, se bo udeležil predsednik republike Borut Pahor.

Pahor bo slavnostni govornik na slovesnosti, zbrane pa bosta nagovorila tudi izraelski veleposlanik Ejal Sela in podžupanja Metlike Martina Legan Janžekovič. Pred pričetkom slovesnosti bosta spomin na Hano Seneš s padalskim skokom počastili slovenska in izraelska padalka, napovedujejo v uradu predsednika.

Seneševa je bila ena od 17 madžarskih Judov, ki se je prostovoljno vključila v britanske obrambne sile. V misiji je 13. marca 1944 s padalom skočila na osvobojeno ozemlje v Beli krajini na območju, ki so ga varovali partizani. Kot angleška vojakinja se je kasneje odpravila peš do Budimpešte. Junija 1944 jo je na madžarski meji ujela policijska žandarmerija, obsodil pa so jo na smrt.


V spomin na Hano Seneš in na pobudo izraelskih obrambnih sil v sodelovanju z obrambnim ministrstvom in Slovensko vojsko bo pred slovesnostjo v Metliki na letališču Cerklje ob Krki izveden spominski padalski skok Nebeška strela. Skok bo izvedlo 100 izraelskih padalcev, pridružili pa sem jim bodo še slovenski, hrvaški, madžarski in vojaški padalci iz Velike Britanije.


Že v četrtek je sicer podžupanja Občine Metlika Martina Legan Janžekovič sprejela Eyala Selaja, izraelskega veleposlanika, ki so mu predstavili Hišo dobrot Bele krajine, obiskali so tudi podjetje BETI d.d., ki že skoraj 10 let posluje z izraelskimi partnerji.