profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Mirna Peč

V Mirni Peči bodo gradili sekundarno vodovodno omrežje

Piše: STA

Čas objave:
01.06.2023 08:23

Mirnopeški župan Andrej Kastelic je z grosupeljskim podjetjem Komunalne gradnje podpisal pogodbo za gradnjo občinskega sekundarnega vodovodnega omrežja. Gre za nadgradnjo kohezijskega medobčinskega projekta oskrbe Suhe krajine s pitno vodo oz. hidravličnih izboljšav, ki bo brez davka stala nekaj manj kot dodatni poldrugi milijon evrov.

Mirnopeška občina bo za izgradnjo sekundarnih vodovodnih vodov nekaj manj kot 970.000 naložbenih evrov dobila prek razpisa ministrstva za naravne vire in prostor oz. iz sredstev evropskega mehanizma za okrevanje in odpornost. Preostanek naložbe bo pokrila sama, je navedel župan.

V izboljšanje občinske vodooskrbe je sicer zadnja leta vložila skupaj nekaj več kot pet milijonov evrov. Od novega projekta pa si obetajo približno 96-odstotno pokritost občine z javnim vodovodnim omrežjem in vodne izgube, ki bodo manjše od ene petine, je še napovedal Kastelic.

Po občinskih podatkih projekt obravnava vodovodni sistem, ki skupaj oskrbuje manj kot 10.000 prebivalcev, stalno in v vseh razmerah pa omogoča dostop do zdrave pitne vode.

Z izgradnjo sekundarnih vodov bodo na javno vodovodno omrežje priključili dodatnih 150 gospodinjstev s približno 450 prebivalci. Ker gre za veliko naložbo, ki jo občina ne zmore v enem letu, bodo etapno do konca leta 2026 omenjeno omrežje zgradili v naseljih oz. vaseh Postaja in Golobinjek ter na severnem višinskem območju te dolenjske občine. Skupaj bodo zgradili nekaj več kot osem kilometrov sekundarnega vodovodnega omrežja.



Občina Mirna Peč je sicer pred tem sodelovala pri medobčinskem projektu hidravličnih izboljšav suhokranjske vodooskrbe. Mirnopeški del naložbe je stal približno 4,3 milijona evrov. Približno milijon evrov je zanj prispevala občina, preostanek so pokrili s kohezijskim vložkom.

Terenska dela so začeli leta 2016. Projekt je obsegal prenovo in dograditev nekaj več kot 18,5 kilometra vodovodnega omrežja, gradnjo več manjših objektov in črpališč ter vodohranov, nekaj navedenih objektov so prenovili.

Z izgradnjo vodovoda med Vrhpečjo in Jordankalom so medsebojno povezali vse občinske vodovodne sisteme ter poenotili vodooskrbo na območju Globodola, z vodovodom med Dolenjim Globodolom in Brezovo Rebrijo pa so celoten občinski vodovod povezali s suhokrajnskim.

Na nekaterih vodovodnih trasah so opravili rekonstrukcijska dela, kot na primer na vodohranu Malenska vas in črpališču Postaja, z vsemi omenjenimi deli pa je Občina Mirna Peč prišla do enega najmodernejših vodovodnih sistemov v državi.