prometna, splošna, simbolična Svet24.si

Tolpa na Obali prirejala lažne prometne nesreče ...

tragedija-pri-slavonskem-brodu Svet24.si

FOTO: "Videl sem, kako je sedež mladi ženski ...

tuš, bregana, obrežje, mejni prehod Svet24.si

FOTO: V koloni pred mejnim prehodom si je ...

ceferin zorcic pf bobo Reporter.si

Novi obrazi 2022: od Čeferina do Zorčiča, kdo ...

plaža mavricij, janez-janša Necenzurirano

Janšev otok raj tudi za slovenske milijone

strela Odkrito.si

Družina, ki privablja strele

renato-de-santa Odkrito.si

Pozor, nazorno! Raper si je dal odreti kožo!

Novice Novo mesto

AVDIO&FOTO: V Novem mestu slovesnost ob 130-letnici Rdečega križa na Dolenjskem

Piše: STA

Čas objave:
19.10.2018 09:36

Novomeško območno združenje Rdečega križa bo v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu danes ob 18. uri pripravilo slovesnost ob 130-letnici delovanja te organizacije na Dolenjskem. Med drugim bodo predstavili ob obletnici izdani zbornik, prejeli bodo tudi mobilno hiško družbe Adria Dom, ki jo bodo namenili počitnikovanju socialno šibkih.

Barbara Ozimek
Druženje ob Modri polici
Foto: Radio Krka/M.Klevišar

Po podatkih novomeškega združenja Rdečega križa bodo obeležili 130-letnico ustanovitve podružnice Ženskega pomočnega društva v Novem mestu leta 1888, katere daljni naslednik je po nastanku novih občin leta 1994 ustanovljeno Območno združenje Rdečega križa Novo mesto.

RDECI KRIZ, Učenci na OS Dolenjske Toplice so zbrali veliko v Košarico RK
Rdeči križ - zbiranje pomoči
Radio Krka, M.K.

To novomeško združenje je nato leta 1999 ustanovilo sklad za pomoč ljudem v stiski, ki je do zdaj zbral in razdelil za približno 1,3 milijona evrov pomoči. Leta 2011 je združenje s pomočjo novonastalih občin prišlo do novih prostorov in na novomeškem Brodu uredilo humanitarni center, v katerem izvajajo različne programe.

rdeci kriz 1.jpg

Sicer pa novomeški Rdeči križ med drugim vsak mesec razdeljuje prehranske pakete. Tovrstno pomoč prejema približno 210 družin, prosilcem pomagajo še z občasno pomočjo, ki jo štirikrat letno prejema približno 540 družin.

RDECI KRIZ, Zbrano na OS Drska so odpeljale prostovoljke KORK Drska

Letos so razdelili nekaj manj kot 2600 rednih mesečnih prehranskih paketov oz. nekaj manj kot 21 ton tovrstne pomoči in nekaj več kot 2,6 tone pralnega praška. Iz evropskih zalog so na izrednih občasnih delitvah razdelili še dobrih 23 ton hrane in skoraj 20.000 litrov mleka. Skupaj nekaj manj kot 44 ton hrane.

Pomagali so več kot 1900 družinskim članom, od teh 400 otrokom, mlajšim od 15 let, in 500 prosilcem, starejšim od 65 let. Pomagali so tudi 250 tujcem, invalidom in brezdomcem. S plačilom najnujnejših življenjskih stroškov v skupni vrednosti nekaj več kot 13.000 evrov oz. stroškov najemnine, ogrevanja, dodatnega zdravstvenega zavarovanja, elektrike, komunalnih storitev in podobno so letos pomagali nekaj več kot 90 družinam.

V začetku šolskega leta so razdelili skoraj 190 naročilnic za nabavo šolskih potrebščin za osnovnošolce in srednješolce iz družin v stiski v skupni vrednosti skoraj 12.000 evrov. V zadnjem šolskem letu novomeški Rdeči križ s štipendijami donatorjev podpira 14 dijakov in tri študente.

ozrk novo mesto humanitarni center.jpg
OZRK Novo mesto - humanitarni center
Dolenjski list

Njihovo skladišče je letos obiskalo skoraj 450 uporabnikov, ki so prišli po obleko in obutev, razdelili so slabe štiri tone oblačil in posredovali več kot 500 kosov pohištva. Od leta 2016 sodelujejo pri projektu Donirana hrana, so še povedali na ponedeljkovi novinarski konferenci.

Barbara Ozimek - 130 let Rdečega križa na Dolenjskem

Sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto Barbara Ozimek o raznovrstni pomoči te organizacije