Kiki Rahimovski Svet24.si

Zadnje Akijeve besede sinu Kristijanu

dom Svet24.si

Kaj se dogaja po domovih za starejše? Jih res ne ...

stol, gora, karavanke Svet24.si

Po padcu na grebenu umrl turni smučar

janez jansa pl4 Reporter.si

Janša kuha žabe: nihče od politikov ne sme ...

janez poklukar Necenzurirano

Razkrivamo največjo luknjo v sistemu PCT, zaradi ...

aki Odkrito.si

Umrl Aki Rahimovski

peking olimpijske Ekipa24.si

Ne bom SE CEPIL, to nam je VSILJENO - še en ...

Novice Ribnica

V Ribnici bodo prenavljali grajske površine

Piše: STA

Čas objave:
03.09.2021 10:30

Ribniški župan Samo Pogorelc je danes z na razpisom izbranim izvajalcem, podjetjem BS Gradnje, ki je bil tudi edini ponudnik, podpisal pogodbe za prenovo grajske površine. Investicija je vredna 235.000 evrov, od katerih bosta slabih 80.000 evrov prispevala Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja in država.

Nosilec projekta je sicer občinski zavod Rokodelski center Ribnica, ki se ukvarja z rokodelsko, muzejsko in galerijsko dejavnostjo, pri investiciji pa kot partnerji poleg občine sodelujejo še Knjižnica Miklova hiša, Turistično društvo Ribnica in podjetje Brewwood pivovarna.

Kot poudarjajo na občini, je ribniški grad pomembno zgodovinsko, kulturno in družbeno središče kraja. V njem so prostori muzeja, Park kulturnikov, delno ohranjena forma viva in letno gledališče, ki privablja domače in tuje goste.

V sklopu naložbe bodo med drugim poskrbeli za klančino za osebe na vozičkih, dvig portala na zahodni strani za potrebe intervencije, tlakovano letno gledališče za še boljše doživljanje prireditev v grajskem prostoru ter servisno pot, ki bo na koncu zatravljena.Za obnovo so se odločili, da bi v občini pridobili udobnejši in dostopnejši prostor za lokalno prebivalstvo in za obiskovalce. Obljubljajo še bolj pester program dogodkov, med drugim načrtujejo vsaj tri glasbene večere, in sicer s srednjeveško ali renesančno glasbo in plesom ter dve etno glasbeni prireditvi, pa tudi več medgeneracijskih delavnic.

V sodelovanju z zasebnim podjetjem pa projekt predvideva tudi razvoj novega produkta, ribniškega grajskega piva, ki bo namenjeno promociji ribniške doline in gradu. Promocijo gradu in piva bodo z zgibanko, v kateri bo zemljevid gradov od Turjaka do Kolpe, predstavili na šestih lokacijah od Turjaka do Kolpe.

Ribniški grad se nahaja v središču mesta in je prvi naselitveni del kraja, zato igra tudi pomembno začetno naselitveno vlogo. S prenovo bodo v njem lahko nadgrajevali vsebine, po besedah župana Pogorelca pa je njihova najpomembnejša naloga ohranjati kulturno dediščino in lokalno identiteto ter jo predstaviti lokalni in širši javnosti tudi na sodoben način.