Aljoša Bagola , izgorelost Svet24.si

Avtor najbolj prodajane knjige lanskega leta o ...

ratitovec Svet24.si

FOTO: Smučar na Ratitovcu sprožil plaz, ta je ...

java, semeru, vulkan, ognjenik Svet24.si

Izbruh ognjenika usoden za 13 ljudi

marko milosavljevic bobo Reporter.si

Pri medijski hobotnici SDS gre za zavestno ...

ekonomska-šola-murska-sobota, šola, šolstvo, dijaki, študij Necenzurirano

Draga mati in foter, pustita me v šolo! #kolumna

1_saša einsiedler Njena.si

Saša Einsiedler: bila sem prepričana, da me bo ...

sasa luka doncic Ekipa24.si

Saša DONČIĆ po vrnitvi iz Dallasa priznal, da ...

Novice Novo mesto

FOTO&VIDEO: V Zdravstvenem domu Novo mesto prenaročajo bolnike

Piše: Radio Krka, M.K./STA

Čas objave:
10.03.2020 17:26

V Zdravstvenem domu Novo mesto so ob ukrepih za zajezitev okuženosti z novim koronavirusom, ki so jih uvedli po navodilih ministrstva za zdravje, prenaročili bolnike iz Bele krajine, prenaročajo pa tudi druge naročene bolnike. Opravljajo sicer le nujne in neodložljive zdravstvene storitve in obolele pozivajo k samozaščiti ter upoštevanju navodil.

Direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Alenka Simonič je na današnji novinarski konferenci bolnike, ki želijo obiskati ta zavod, pozvala, naj se pred obiskom najavijo in posvetujejo oz. dogovorijo z izbranim osebnim zdravnikom ali zobozdravnikom.

Novomeški zdravstveni dom sicer do nadaljnjega izvaja le preventivne storitve, za svetovanje pa so uvedli dodatno linijo na telefonski številki 07 3916 700.

Kadra, opreme in zmogljivosti imajo sicer za zdaj dovolj, spremembam pa se bodo prilagajali z odprtjem dodatnih ambulant. Med njihovim osebjem ni okuženih. Le en zaposleni, ki po vrnitvi iz tujine ni bil v stiku z drugimi, je v samoizolaciji.

Tesno sodelujejo z novomeško bolnišnico, ki je eden od vstopnih centrov za okužene in s črnomaljskim zdravstvenim domom, ki je zaradi zaprtja metliškega prevzel njegove nujne dejavnosti. Hkrati bodo v primeru, da v Črnomlju tega ne bi zmogli, pomagali pri službi nujne medinske pomoči na Metliškem, je še povedala Simoničeva.

Iz metliškega Doma starejših občanov, katerega nekateri varovanci so bili v stiku z okuženim zdravnikom metliškega zdravstvenega doma, so sicer danes sporočili, da se njihovi stanovalci počutijo dobro, njihovo zdravstveno stanje pa je stabilno.

Osebje jim enkrat dnevno meri telesno temperaturo in redno preži na znake morebitne okužbe.

Do danes opoldne so brise vzeli trem stanovalcev. En je bil negativen, na izvida preostalih dveh še čakajo. Med tamkajšnjimi zaposlenimi so odkrili tri okužene z novim koronavirusom, preostali zaposleni, ki imajo znake, značilne za to okužbo, pa so doma in v stiku z zdravnikom.

Preventivno so doma tudi nosečnice. V ponedeljek je dom obiskala psihologinja, ki je bila na voljo tako zaposlenim kot stanovalcem. Dom stalno razkužujejo in izvajajo vse druge preventivne ukrepe, so še zatrdili v Metliki.