profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Novice Novo mesto

FOTO&VIDEO: V Zdravstvenem domu Novo mesto prenaročajo bolnike

Piše: Radio Krka, M.K./STA

Čas objave:
10.03.2020 17:26

V Zdravstvenem domu Novo mesto so ob ukrepih za zajezitev okuženosti z novim koronavirusom, ki so jih uvedli po navodilih ministrstva za zdravje, prenaročili bolnike iz Bele krajine, prenaročajo pa tudi druge naročene bolnike. Opravljajo sicer le nujne in neodložljive zdravstvene storitve in obolele pozivajo k samozaščiti ter upoštevanju navodil.

Direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Alenka Simonič je na današnji novinarski konferenci bolnike, ki želijo obiskati ta zavod, pozvala, naj se pred obiskom najavijo in posvetujejo oz. dogovorijo z izbranim osebnim zdravnikom ali zobozdravnikom.

Novomeški zdravstveni dom sicer do nadaljnjega izvaja le preventivne storitve, za svetovanje pa so uvedli dodatno linijo na telefonski številki 07 3916 700.

Kadra, opreme in zmogljivosti imajo sicer za zdaj dovolj, spremembam pa se bodo prilagajali z odprtjem dodatnih ambulant. Med njihovim osebjem ni okuženih. Le en zaposleni, ki po vrnitvi iz tujine ni bil v stiku z drugimi, je v samoizolaciji.

Tesno sodelujejo z novomeško bolnišnico, ki je eden od vstopnih centrov za okužene in s črnomaljskim zdravstvenim domom, ki je zaradi zaprtja metliškega prevzel njegove nujne dejavnosti. Hkrati bodo v primeru, da v Črnomlju tega ne bi zmogli, pomagali pri službi nujne medinske pomoči na Metliškem, je še povedala Simoničeva.

Iz metliškega Doma starejših občanov, katerega nekateri varovanci so bili v stiku z okuženim zdravnikom metliškega zdravstvenega doma, so sicer danes sporočili, da se njihovi stanovalci počutijo dobro, njihovo zdravstveno stanje pa je stabilno.

Osebje jim enkrat dnevno meri telesno temperaturo in redno preži na znake morebitne okužbe.

Do danes opoldne so brise vzeli trem stanovalcev. En je bil negativen, na izvida preostalih dveh še čakajo. Med tamkajšnjimi zaposlenimi so odkrili tri okužene z novim koronavirusom, preostali zaposleni, ki imajo znake, značilne za to okužbo, pa so doma in v stiku z zdravnikom.

Preventivno so doma tudi nosečnice. V ponedeljek je dom obiskala psihologinja, ki je bila na voljo tako zaposlenim kot stanovalcem. Dom stalno razkužujejo in izvajajo vse druge preventivne ukrepe, so še zatrdili v Metliki.