Kino Bežigrad Svet24.si

FOTO: Razdejanje v ljubljanskem kinu, projekcije ...

Avtobus Svet24.si

Zaspala na avtobusu, rešiti so jo morali gasilci

jan2 Svet24.si

VIDEO: Jan Plestenjak priznal: »Imam punco, imel ...

terenci mercedes sloveska vojska pl Reporter.si

Ekskluzivno! Korupcija v Slovenski vojski: ...

franc puksic z Necenzurirano

Policija išče milijon, ki ga je župan Pukšič ...

Jivuben Rabari L Valjibhai Rabari D z otrokom India Times Odkrito.si

70-letna ženska prvič rodila

dragic doncic Ekipa24.si

Hahaha, pravi NOREC! Dragić je pred tekmo želel ...

Novice Mokronog

VIDEO&FOTO: Orglice dobile svoj praznik

Piše: Radio Krka, M.K./STA

Čas objave:
02.03.2020 07:37

V mokronoškem Upravno-kulturnem središču so v soboto, po dveh popoldanskih tekmovalnih koncertih in glasbeni reviji, zvečer pripravili še gala koncert orgličarskih skupin, s čimer so končali 21. mednarodni festival ustnih harmonik. Zadnjo februarsko soboto so tudi razglasili za tradicionalni slovenski dan orglic.

ah-te-orglice, mokronog, orglice, mednarodni-orgličarski-festival
Mednarodni orgličarski festival
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Pobudnik in vodja festivala Stane Peček je povedal, da so orgličarji iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške, nastopili solistično ali v skupinah.

Festival ustnih harmonik je letos v celoti potekal v Mokronogu, na večernem gala koncertu pa so nastopili najboljši s tekmovalnega koncerta in revije.

Kot gost večera je v družbi kitarista Benjamina Barbariča nastopil vrhunski ustni harmonikar Miro Božič. Večer pa so okronali z razglasitvijo slovenskega dneva orglic.

Prireditelji in snovalci festivala želijo z omenjeno razglasitvijo spomniti na veliki koncert ustnih harmonik, ki so ga 29. februarja 2004 pripravili v veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani.

ah-te-orglice, mokronog, orglice, mednarodni-orgličarski-festival
Mednarodni orgličarski festival
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

"Koncert je namreč pomenil velik dosežek za ljubitelje tega malega glasbila, ki se je takrat prvič na Slovenskem množično predstavilo na tako imenitnem odru in v tako elitni družbi drugih glasbil, ne samo kot enakovredno glasbilo, temveč kot nosilec glasbene misli," so pojasnili.

Tokratno festivalsko dogajanje je spremljal pester spremljevalni program. Obiskovalci so imeli med drugim priložnost izbrati svojega favorita, ki ga je s svojim proizvodom nagradilo mokronoško podjetje M-TOM.

Festival so ob pomoči Občine Mokronog-Trebelno in številnih glasbenih zagnancev pripravili trebanjska območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveza kulturnih društev Trebnje in mokronoško Kulturno-umetniško društvo Emil Adamič.

ah-te-orglice, mokronog, orglice, mednarodni-orgličarski-festival
Mednarodni orgličarski festival
Foto: Radio Krka, Miran Klevišar

Po Pečkovih besedah je namen festivala ustnih harmonikarjev še bolj približati ljudem to glasbilo in predstaviti že uveljavljene ter manj znane mojstre ustne harmonike oziroma orglic.
Med cilji festivala je tudi obujanje tega nekoliko pozabljenega priročnega glasbila, je povedal Peček in dodal, da po dveh desetletjih prirejanja mokronoškega festivala njegova strokovna komisija ugotavlja, da znanje udeležencev napreduje, dokaj zapostavljeno glasbilo pa se vrača v roke otrok in odraslih.

Po podatkih prirediteljev so sicer prva dva festivala ustne harmonike v Trebnjem pripravili leta 1991 in 1992. Tema je sledil desetletni premor, dokler ga idejni vodja Peček, takratna vodja trebanjske izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti Mojca Femec in umetniški vodja Vladimir Hrovat niso obudili in ga nadaljevali v Mokronogu.